Edukacija i savjeti Istaknute teme

Ocjene vašeg djeteta su loše – ima li pomoći?

Na žalost, u poplavi super odlikaša svaka manja ocjena doživljava se kao težak neuspjeh. Mnogi roditelji doslovno strepe u koju će se školu njihovo dijete uopće moći upisati s prosjekom ocjena koji nije blizu ni onog 4,5.

ocjene

Ostalo je još malo vremena da se ocjene isprave

Kraj godine je na vidiku, a ocjene vašeg djeteta daleko su od briljantnih. Možda niste ništa očekivali, a možda ste i pomalo zatečeni. Također, možda ste jedan od onih roditelja koji se pouzdalo u to da će dijete sve samo nekako savladati, pa ste shvatili da nije. ili ste pak od onih koji su znali uskočiti i pomoći, no krajnji je rezultat ipak izostao.

Na žalost, u poplavi super odlikaša svaka manja ocjena doživljava se kao težak neuspjeh. Mnogi roditelji doslovno strepe u koju će se školu njihovo dijete uopće moći upisati s prosjekom ocjena koji nije blizu ni onog 4,5. Pogotovo jer je u medijima odjeknula vijest da “slabiji odlikaši” sve češće odabiru strukovne škole, pa niti ti sigurni izbori nisu više sigurni.

Što učiniti ako dijete ima loše ocjene i je li kasno za popraviti ih?

Razgovarajte s nastavnicima

Nastavnici vole vidjeti koje se lice “krije” iza kojeg djeteta. Također, da netko brine o tome što to dijete radi i kako napreduje. Dakle, svakako je dobro otići porazgovarati s nastavnicima koji nisu razrednica ili razrednik te od njih saznati što misle o vašem djetetu i njegovu učenju. Gdje bi moglo biti prostora za poboljšanje i hoće li dijete dobiti tu šansu. Naravno, ne vršite pritisak i ne tražite nemoguće.

Emotivna borba

Razlog loših ocjena može biti emocionalna borba koju vaše dijete vodi samo sa sobom. Možda ima nekih problema, možda je zlostavljano, možda ga muči nešto drugo. Razgovarajte, ponudite savjet i pomoć jer to može biti dobra početna točka za rješavanje loših ocjena.

Zajedno prođite zadaću

Možda se vaše dijete do sada borilo sa zadaćama, možda je koju i preskočilo. Možda mu nisu bile jasne, ali ipak nije potražilo pomoć. Ako imate vremena, svakako uskočite i pregledajte zadaće, jer one čine velik i važan dio gradiva i pomažu da učenik ostane u toku.

Instrukcije

Ako se s nekim gradivom zaista borite, a posljednji testovi su na vidiku, potražite nekoga tko će vašem djetetu sve objasniti. Instrukcije se danas mogu dobiti iz gotovo bilo kojeg predmeta, a samo nekoliko sati mogu činiti bitnu razliku među ocjenama. Usto, dijete će možda lakše raditi i učiti s instruktorom nego s vama.

Stvorite pozitivno okruženje za rad

Osigurajte djetetu miran prostor za rad, lišen buke i ostalih distrakcija. Nemojte mu ulaziti u sobu, nemojte ga prekidati, neka u sobi ne bude ništa što će mu odvlačiti pažnju. Mnoga djeca krenu učiti, pa završe s mobitelom u rukama, a ako je to i kod vas znao biti slučaj, uzmite mobitel dok traje ponavljanje gradiva.

Pohvalite napredak

Možda više nije pravo vrijeme za skupljanje dobrih ocjena, ali je za ispravljanje onih kojima dijete možda nije zadovoljno. Razgovarajte o tome i smislite strategiju. Što je realno za napraviti, a što nije. Svaku ispravljenu ocjenu pohvalite kao i svaki rad i trud.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.