Istaknute teme Za roditelje

Bez kašnjenja: Kako roditelji mogu “ubrzati” jutarnju rutinu?

Jutra nisu vrijeme za spontanost. Jutra su vrijeme za uvježbanu rutinu. Otkrijte što odgovara vašoj obitelji i držite se rasporeda.

jutarnju rutinu

Stvorite jutarnju rutinu kako bi jutra prošla bez stresa

Spremanje za posao, spremanje za vrtić i školu. Koliko god rano sat zazvonio, nekako se čini da vremena nikada dosta. Ujutro je vrijeme kaosa – što obući, što jesti, kako da svi na vrijeme u koliko toliko pristojnom izdanju napuste kuću i stignu na svoje odredište?

Ako ste jedni od onih roditelja u čiju se jutarnju rutinu uvijek nanovo uvlači kaos, pokušajte to izbjeći uz nekoliko savjeta:

Počnite s pripremama večer ranije

Da, jako je zabavno otkidati od vikenda i spremati djecu za vrtić i školu, ali razmislite kako ćete u ponedjeljak ujutro spasiti živce. Odaberite odjeću koju ćete vi i djeca nositi. Ispeglajte ju ako treba. Tko će se ujutro baviti još i peglanjem ili pak zamjenom odjeće ako je zgužvana?

Pošaljite djecu da spreme školske torbe tako da ih ujutro samo trebaju staviti na leđa.
Također, neka se svi okupaju, istuširaju i obave druge dugotrajne pripreme večer ranije.

Što je za doručak?

Ako ste jedni od rijetkih koji doručkuj uprije posla i čija djeca doručkuju prije odlaska u školu, dogovorite se dan ranije što spremate za doručak. time ćete potencijalno, ali nije sigurno, izbjeći jutarnje svađe i natezanja. Jednako tako, možete unaprijed isplanirati školsku užinu.

Ustanite na vrijeme

Ustanite barem 15 minuta ranije nego djeca, a poželjno je i pola sata, kako biste sve u miru pripremili, a možda i popili nekoliko gutljaja prve kave u tišini. Također, tako ćete dobiti vremena da pomognete i djetetu da se spremi, a svi znamo kako djeca ujutro mogu biti spora. Ako vidite da niti to vrijeme nije dovoljno da biste izbjegli kašnjenje, morat ćete opet pomicati sat.

Stvorite rutinu

Jutra nisu vrijeme za spontanost, već su vrijeme za uvježbanu jutarnju rutinu. Otkrijte što odgovara vašoj obitelji i držite se rasporeda. Buđenje, jutarnja higijena, oblačenje, doručak…ili kako već vama odgovara. Djecu naučite što ujutro sve moraju obaviti i kojim redoslijedom. Manjoj djeci možete olakšati tako što ćete napraviti slikovni raspored i zalijepiti ga na vidljivo mjesto. Tako će sve ići brže i bez prevelikih iznenađenja.

Satovi posvuda

Ništa vas neće bolje podsjetiti na to da vam istječe vrijeme od sata. Imajte ga na ruci, djeci ga možete staviti čak i u kupaonicu. Neka bude i u blagavaonici gdje doručkuju. Naučite ih do kojeg vremena moraju pojesti i obaviti određene aktivnosti da ne zakasne i potičite ih da svako malo provjeravaju kako “stoje s vremenom”.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.