Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kada dječaci i djevojčice prestaju biti prijatelji i zašto?

prijatelji

Djevojčice i dječaci najčešće su prijatelji do sedme godine

Nakon određene dobi djevojčice i dječaci sve se manje igraju zajedno. To je doba kada suprotni spol postaje “odvratan” i kada se sve aktivnosti svode na dečki protiv cura. I obratno.

Ova prirodna faza razvoja javlja se u ranoj osnovnoj školi i počinje blijedjeti s početkom puberteta, ali se spolno razdvajanje događa i u odrasloj dobi. Nije da dječaci i djevojčice ne mogu biti prijatelji. Samo što počinju razvijati vlastite interese i nekako se odvajaju.

Postoji mogućnost da ste to primijetili kod vlastite djece i da će se dječaci uglavnom igrati s dječacima, a djevojčice s djevojčicama, i to uglavnom nakon vrtićke dobi.

Postoji nekoliko razloga za ovo odvajanje ali je li to priroda ili odgoj? Dječaci i djevojčice u određenom trenutku imaju različite interese i počinju se igrati na različite načine.

Dečki više naginju nogometu, agresivnijim igrama, trče i hrvaju se. Djevojčice pak više vole misaone, konstruktivne igre. To dovodi do toga da se njihovi stilovi i poimanje zabavnog jednostavno razdvajaju.

Igra traje do sedme godine

Prema nekim istraživanjima djevojčice i dječaci ravnopravno se igraju do sedme godine života kada uglavnom kreće razdvajanje.

  • dječaci i djevojčice koji su do tada bili bliski prijatelji mogu se razdvojiti
  • mnogi ne žele biti viđeni da se igraju zajedno zbog pritiska vršnjaka
  • ako vršnjaci ocijene da je neki muško ženski odnos “čudan” mogu čak početi i zlostavljati djecu koja se igraju zajedno
  • dječaci obično “vise” u većim grupama dok djevojčice najčešće imaju nekoliko bliskih prijateljica

Zapravo, vjerojatnije je da će se prijateljstva između dječaka i djevojčica u ovoj dobi formirati izvan škole kada njihovi vršnjaci nisu stalno u blizini i daju vlastito mišljenje. To mogu biti i prijateljstva sa susjedima ili obiteljskim prijateljima, a ti su odnosi također važni.

Naime, imati prijatelja suprotnog spola u mladosti je dosta bitno. To utire put kako vidimo suprotni spol kako starimo i pomaže nam da uspostavimo odnose u odrasloj dobi. Mnoga djeca u svoje tinejdžerske godine dođu zbunjena, pa čak i zastrašena, od strane suprotnog spola iako to ne mora biti tako.

Mediji utječu na muško ženska prijateljstva

Rodne uloge u osnovnoj školi nije nešto što je zapisano u kamenu. Ne vole svi dječaci agresivnu igru i nogomet, dok istodobno ima puno djevojčica koje će voljeti baš to.

Ako vaše dijete ima bliskog prijatelja suprotnog spola, važno je da to nikada ne bude “velika stvar”. Odrasli ponekad mogu seksualizirati prijateljstvo između dječaka i djevojčica i zadirkivati ​​ih oko toga. no, to nije baš produktivno.

Može stvarno posramiti vaše dijete, pa čak i promijeniti prijateljstvo koje je imalo sa svojim prijateljem ili učiniti da se osjeća samosvjesno zbog toga. Ne postoji pravi razlog zašto se dječaci i djevojčice počnu razdvajati, ali vjeruje se da mediji i reklame za igračke mogu igrati ulogu.

Jedna provedena studija pokazala je sljedeće:

  • skupina djevojčica i dječaka u dobi od 4 do 7 godina gledali su reklame u kojima se djeca igraju igračkama
  • prva skupina djece gledala je rodno stereotipnu reklamu u kojoj su se dječaci igrali autićima, a djevojčice lutkama, dok je druga skupina gledala obrnuto: djevojčicu s autićem i dječaka s lutkom
  • djeci su tada ponuđene igračke te su ih pitali s čine bi se trebali ili voljeli igrati
  • skupina koja je gledala rodno stereotipne reklame naginjala je i takvom izboru igračaka
  • djeca koja su gledala reklame u kojoj se dječaci igraju lutkama a djevojčice autićima, bila su sklonija odabrati igračku koju žele bez obzira na spol

Dolazimo do zaključka da su mnoge igračke oglašene tako da djeca vjeruju da se zbog svog spola mogu igrati samo određenima.

Na kraju dana treba imati na umu da dječaci i djevojčice mogu puno naučiti jedni od drugih i ova mješovita rodna prijateljstva treba poticati.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.