Novosti i događanja

Je li pogrešno dječake učiti “ženskim” kućanskim poslovima?

Preko 80 posto djece u dobi između pet i 13 godina odlaže svoj prljavi veš u košaru, dok ih pak samo 26 posto želi razvrstavati rublje nakon pranja.

kućanskim poslovima

Kad je o kućanskim poslovima riječ, djevojčice ih rade ih rade 40 posto češće nego dječaci

Jedna mama objavila je na društvenim mrežama kako sedmogodišnjeg sina uči prati suđe, pospremati ga u perilicu te postavljati stol. Dječak, iako ima tek sedam godina, uči pripremati i neka jednostavna jela. Neki će reći pohvalno, drugi će reći, i rekli su joj da sina ne bi trebala učiti tim stvarima.

Zašto? Jer ga time pretvara ni manje ni više nego u – curicu. Naravno, svi ćemo odmah skočiti i reći da je to smiješno i zastarjelo, no i dalje se mnogi od nas nesvjesno ponašaju u skladu s onim što javno ne podržavaju. Kupujemo igračke prema spolu, pištolje i aute za dječake, kuhinju i frizerski set za djevojčice.

Kocke su nam svima rodno neutralne, pa ćemo njih priuštiti dječacima i djevojčicama.

Također, dječacima vjerojatno nećemo kupiti ružičastu majicu, a ako u trgovini krenu gledati police s lutkama, usmjerit ćemo ih u “pravom smjeru”. Djevojčicama ćemo kupovati haljine jer su slatke, pogotovo one s nastavkom od tila, a kada nose takve haljine, ne smiju se penjati po drveću i igrat u blatu da ih ne unište.

Kada je o kućanskim poslovima riječ, teško je doći do nekog konkretnog broja koji postotak djece radi kućanske poslove. Istraživanja pokazuju da ih velik broj, preko 80 posto u dobi između pet i 13 godina odlaže svoj prljavi veš u košaru, dok ih pak samo 26 posto želi razvrstavati rublje nakon pranja. Oko 59 posto djece te dobi napravi svoj krevet, a ostalima krevet rade roditelji!

Također, pravili se mi rodno ravnopravni ili ne, istraživana također pokazuju da djevojčice sudjeluju u kućanskim poslovima 40 posto više nego dječaci. Posebno kad je riječ o kuhanju, čišćenju i slično.

No, na njezin status, svi su odgovorili s odobravanjem i pohvalama te bi se moglo zaključiti da većina roditelja podržava da dječaci obavljaju sve kućanske poslove.

-Ona ga ne uči samo kućanskim poslovima, već životnim vještinama. Taj će dječak odrasti u neovisnog muškarca. Bravo mama! – glasio je jedan komentar.

-Mame danas toliko štite djecu i sve rade umjesto njih, a da im se ne daj Bože nešto dogodi, što će biti s tom djecom? Tinejdžeri ne znaju ništa skuhati, jedva podgrijati, a kamo li prišiti gumb ili pokrpati rupu. Treba osamostaliti djecu bez obzira na spol – komentirala je druga mama.

-Mama ga priprema da bude dobar suprug jednog dana, a ne da ništa ne želi raditi po kući. Takvog će svaka žena željeti zadržati – zaključila je jedna žena.

-Moj sin zna sve to, ne bih rekla da je curica, već da je neovisan. Sam pere rublje, kuha si, brine o sebi, čisti stan. Ponosna sam na njega – glasi još jedan komentar.

Mi ćemo samo nadodati da bi djeca bez obzira na spol trebala od najranijih dana sudjelovati u kućanskim poslovima primjerenima njihovoj dobi jer se tako uče odgovornosti, ali i grade samopouzdanje.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.