Istaknute teme Za roditelje

Roditelj kojeg zapadnu svi poslovi, često postane i dječji sluga, ali je omiljeniji

jedan roditelj

Što djeca vide i nauče kada sav posao obavlja samo jedan roditelj?

Fizički je i emocionalno iscrpljujuće biti onaj roditelj koji je zadužen za sve obaveze u kući. No, usto djeci šaljete određene poruke te ih učite ovim stvarima:

Nerealna očekivanja

Gledajući jednog roditelja koji trči kao muha bez glave kućom obavljajući sve poslove, djeca misle kako su to sve zadaci namijenjeni samo njemu. Od “svemogućeg” roditelja tada i sami počnu imati nerealne zahtjeve i još ga više gnjave jer on je taj koji je tu da služi ostale.

Krivo shvaćanje rodnih uloga

Ako dječak vidi oca koji odmara i gleda tv dok mama pere, kuha i pegla, naravno da će odrasti u uvjerenju da to tako muški rade. Upast će u zamku rodno naučene uloge koja možad neće biti najbolje prihvaćena od strane njegove žene.

Ako pak isti prizor promatra djevojčica, naravno da će zaključiti da je ženin posao da se brine o svemu u kući.

Bez obaveza!

Kada jedan roditelj udovoljava sebi, čita, odlazi na kavu ili jednostavno se izležava u krevetu dok drugi rinta, djeca uče kako ovaj prvi roditelj nema nikakvu obvezu pomoći i doprinijeti. Stoga i sami počinju misliti kako niti oni ne bi trebali doprinositi. A to će se osjetiti kada zatražite da nešto obave, pospreme ili vam pomognu – glatko će vas odbiti! Jer, vi sve možete sami.

Zamjeranje

Izležavanje, dokoličarenje i izbjegavanje kućanskih i ostalih obaveza, lako se može zamjeriti svim ukućanima. Djeci smeta što ih jedan roditelj izbjegava, ne posvećuje vrijeme i sve svaljuje na onog drugoga. Sve skupa to dovodi do nezdrave obiteljske atmosfere.

Osjećaj napuštenosti

Dijete će se kad tad osvrnuti na neko vrijeme koje je prošlo i shvatiti da je jedan roditelj nije bio toliko prisutan. Neka djeca to zamjere, druga se osjete napušteno od strane neaktivnog roditelja. Tu se javlja puno negativnih emocija, manjak ljubavi, lošija komunikacija u kasnijoj dobi, izbjegavanje…

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.