Istaknute teme Za roditelje

Žene s djecom ljute: Nikome više nisam gospođa, liječnici me zovu “mama”

mama

Mama ili gospođa – što vam je draže?

-Nisam ti ja mama da me tako zoveš kada dođem na pregled s djetetom. Ja sam mama tom djetetu, ne tvoja. Imam svoje ime i možete me oslovljavati “gospođo” ta i ta”. Kao što istovremeno mog supruga oslovljavate “gospodine” – požalila se čitateljica jednog regionalnog portala nakon povratka od pedijatra.

Nakon toga rasprela se živopisna rasprava je li u redu člana obitelji koji dovede dijete negdje oslovljavati s “bako”, “djede”, “mama” ili je ipak potrebno koristiti gospođa i gospodine uz pripadajuće prezime?

Mnoge žene izjavile su se kako im ovo “mama” i “majko” nikako ne odgovara i kako bi u zdravstveni sustav ipak trebalo uvesti malo profesionalnosti.

U svom poslu nikad ne bih ženu oslovila nikako drugačije nego gospođo. Ili bi vam bilo uredu da vas, ako ste u banci s djetetom, isto oslove majko? Svaka žena koja koristi neku uslugu je prije svega gospođa i treba tak oda se osjeća – napisala je jedna komentatorica.

-Nema potrebe da gradimo neke kvaziobiteljske odnose s liječnicima i dopustimo im da nas spuste samo na razinu roditelja. Smatram da treba držati profesionalnu distancu i koristiti profesionalnu terminologiju. Liječnici nas liječe, prepisuju lijekove…ukratko, rade svoj posao za koji su plaćeni, nisu ništa viši i bolji od nas – komentirala je još jedna čitateljica.

Treća s enadovezala kako joj je još gore od toga da je svugdje zovu mama bilo u samom rodilištu, kada su nju i ostale rodilje oslovljavali uglavnom “ženice”.

-To ženice je bilo jednostavno prestrašno. I sad mi se želudac okreće od toga. Bolje da su me zvali broj 45382 – dodala je.

Javila se i nezadovoljna medicinska sestra koja smatra da roditelji dižu previše buke, jer onda i njoj smeta kada ju zovu “sestro”. Nije nikome sestra, a ne želi da ju zovu ni “ej” i slično, nego isključivo gospođo. Na to u je napali drugi roditelji d aje to službeni naziv njezinog radnog mjesta.

Na kraju, neki su pokušali smiriti situaciju komentirajući da nema ništa ljepše i uzvišenije od titule “mama” i da to ne bi trebalo nikoga smetati.

Drugi su se pak nadovezali da bismo svi mogli biti itekako sretni ako su to najveći problemi koji muče bilo koji zdravstveni sustav.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.