Istaknute teme Za roditelje

Zašto raniji odlazak djeteta u krevet koristi psihičkom zdravlju roditelja?

u krevet

Vrijeme u koje dijete odlazi u krevet dosta utječe na psihičko te moralno stanje roditelja. Dakle, ako mislite da ćete poludjeti od svega što vam se nakupilo, stresa ćete se najlakše riješiti ako prilagodite dječje spavanje. Djeca koja odlaze ranije na počinak imaju tendenciju biti zdravija, a njihove majke su boljeg psihičkog zdravlja i stanja, potvrđuju studije.

Rani odlazak u krevet važan je i za dječje, ali i roditeljsko zdravlje

– Zato, mame i tate, imajte u vidu da. raniji odlazak u krevet nije dobar i koristan samo za vašu djecu, već i za vas – istaknuo je vodeći autor studije, Jon Quach.

No, što znači raniji odlazak u krevet? Postoji li neko određeno doba? Da, Quach i suradnici kažu da postoji i to doba je 20:30 sati. Djeca bi, smatraju, do tada trebala već zaspati.

To je naime tipično vrijeme za odlazak na počinak predškolske i one mlađe djece.

– Djeci te dobi je razina hormona melatonina, zasluženog za odmor mozga i spavanje na vrhuncu oko 20 sati – objasnila je Wendy Sue, pedijatrica iz Seattlea koji nije bila uključena u ovu studiju. Dodaje kako svi znamo koliko je san djeci važan za normalno funkcioniranje, dobro raspoloženje te samokontrolu.

Naravno, koristi na kraju ubiru i roditelji koji ranijim odlaskom u krevet mogu polako utihnuti i “smanjiti doživljaj” oko sebe. Sama činjenica da imaju vremena da se pozabave svojom okolinom i samima sobom daje im osjećaj kontrole, pa i zadovoljstva.

Studija se temelji na intervjuima rađenima s roditelja i djecom koja su sudjelovala u istraživanju. Ono je, pod nazivom “Odrastati u Australiji” započelo još 2004 godine, a provodilo se na više tisuća australskih obitelji koje su autori studije potom provjeravali svakih dvije godine.

Prvo su praćeni roditelji djece starosti od 4 do 5 godina, a potom opet kada su ta djeca imala 6, odnosno 7 godina te konačno kada su navršila 8 i 9 godina.

Potvrđeno je ono što smo već spomenuli na početku teksta, a to je da djeca koja su odlazila ranije na spavanje imaju bolju kvalitetu života, a njihove majke su boljeg psihičkog zdravlja od onih čija su djeca odlazila kasnije na počinak. Rezultat istraživanja nije čak bio povezan s duljinom trajanja spavanja, već je ključan bio samo rani odlazak na počinak.

Valja spomenuti i činjenicu da Američka zaklada za sigurnost preporučuje 10 do 13 sati sna dnevno za predškolsku djecu te 9 do 11 sati sna za djecu školske dobi.

– Djeca inače puno bolje funkcioniranju kada je njihov odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme, no to često može biti problematično i čak neizvedivo za cijelu obitelj – komentirala je Swanson, pojašnjavajući da je uspavljivanje djece postao veliki problem modernog vremena. Naime, rasporedi su im često pretrpani aktivnostima, a razne elektronske spravice zamijenile su plišane životinje i priče koje bi slušali dok ne utonu u san.

Da bi vaše dijete zaspalo na vrijeme, Swanson predlaže ova četiri koraka:

  • pobrinite se da se dijete dovoljno kreće tijekom dana
  • sve ekrane isključite najkasnije u 19 sati
  • dajte im vremena da se odmore nakon večere
  • omogućite im da provedu određeno vrijeme s vama prije nego ih spremite u krevet

Foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.