Istaknute teme Učenje i rekreacija Zdravlje i sigurnost

Stručnjaci poručuju da djeca postaju sve “ukočenija” zbog silnih zabrana i pravila

sve ukočenija

Djeca su sve ukočenija, tromija i ovisnija o roditeljima

Nova istraživanja ukazuju da je dječji razvoj usporen i ugušen zbog svih pravila i propisa koji su osmišljeni da bi ih zaštitili.

Djeca od pamuka

Mnogi će roditelji na ovo odmahnuti glavom i reći kako njihova djeca imaju slobode koliko hoće, vremena i prostora za slobodnu i kreativnu igru.

No, u državama diljem svijeta iz parka uklanjaju “opasne” penjalice, a trampolini i tobogani su također pod povećalom jer se svako malo nađu u nekom novinskom tekstu gdje ih se povezuje s dječjim ozljedama.

Iz Ureda za standarde u obrazovanju u Velikoj Britaniji naglasili su kako svakakvim zabranama stvaramo takozvanu “pamučnu djecu”, osjetljivu i odveć zaštićenu . Njihovo najnovije izvješće sugerira kako postoji previše nepotrebnih briga oko dječjeg zdravlja i sigurnosti što dovodi do negativnog utjecaja na razvoj i rast djeteta. Također, nadgledanje svakog vida dječje igre uzima svoj danak.

-Znamo da su razvoj mišićne snage i spretnosti ključni u ranim godinama te da su važan dio pripreme djece za školu. Najbolje odgojiteljice to prepoznaju te zato potiču djecu da stalno budu zauzeta i aktivna – stoji u izvješću ovog Ureda.

Dječji razvoj sve usporeniji

Isto tako, upozoravaju da silne zabrane i pritisak nad dječjom sigurnošću uskraćuju djeci priliku za istraživanjem i preuzimanjem rizika.

Dječja je radoznalost, opominju, često je ugušena nepotrebnim brigama.

Mnoge su institucije ipak pod pritiskom da moraju provesti određene sigurnosne mjere što je naloženo i zakonom, ali psiholozi smatraju da je određena doza rizika u stvari zdrava i nužna za svu djecu.

-Bez toga potiskujemo dječju urođenu radoznalost te mogućnost da uče i razvijaju se – naglasili su.

Izbjegavanje rizika ima i druge posljedice

Mnogi roditelji,navode u jednim britanskim novinama, izbjegavaju slati djecu u parkove jer sprave smatraju opasnima, a odgojitelji predškolskih skupina boje se voditi djecu na izlete jer strahuju od posljedica ako se nešto dogodi.

U tekstu upozoravaju da nedostatak tjelesne aktivnosti može kod djece dovesti do poteškoća s pisanjem, dok smanjeno iskustvo s vanjskim svijetom može itekako ograničiti njihov vokabular.

Zato, upozoravaju stručnjaci, roditelji, ali i odgojitelji trebali bi naći određenu ravnotežu između divljanja i doživljaja.

foto: pexels

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.