Istaknute teme Odgoj

Zašto je važno razviti vještinu kritičkog razmišljanja?

kritičkog razmišljanja

Vještinu kritičkog razmišljanja potrebno je razvijati, a puno je načina kako to možete

Svaki dan djeca su bombardirana informacijama, porukama i slikama. Bilo da su u školi, na internetu ili razgovaraju sa svojim prijateljima, moraju znati procijeniti ono što čuju i vide kako bi formirali vlastita mišljenja i uvjerenja.

Vještine kritičkog mišljenja temelj su obrazovanja, ali i važna životna vještina. Bez sposobnosti kritičkog razmišljanja, djeca će imati problema s učenjem, osobito kako budu starija. I što je najvažnije, i u međuljudskim odnosima i uglavnom svemu što čine.

Kao roditelj, važno je osigurati da vaša djeca mogu razmišljati svojom glavom i odvagati odluke i prilike koje se nalaze pred njima.

Evo što trebate znati o kritičkom razmišljanju, uključujući kako naučiti svoju djecu da budu kritički mislioci:

Što je kritičko razmišljanje?

Vještine kritičkog mišljenja su sposobnost zamišljanja, analize i evaluacije informacija kako bi se utvrdila njihova cjelovitost i valjanost, kao što je ono što je činjenica, a što nije. Ove vještine pomažu ljudima da formiraju mišljenja i ideje, kao i da znaju tko je dobar prijatelj, a tko nije.

Zapravo, kritičko mišljenje je bitan dio rješavanja problema, donošenja odluka i postavljanja ciljeva. Također je osnova obrazovanja, osobito u kombinaciji s čitanjem s razumijevanjem. Ove dvije vještine zajedno omogućuju djeci da ovladaju informacijama.

Zašto su vještine kritičkog razmišljanja važne?

Istraživanja pokazuju da su djeca koja nemaju vještine kritičkog razmišljanja suočena s većim rizikom od problema u ponašanju. Stručnjaci pak smatraju da djeca koja ne razmišljaju kritički, u stvari ne razmišljaju dovoljno pažljivo.

-Nepažljivo razmišljanje može dovesti do pogrešnog tumačenja informacija; pogrešno protumačene informacije mogu dovesti do problema u školi, na poslu i u odnosima – objasnili su.

Kritičko razmišljanje također omogućuje djeci da steknu dublje razumijevanje svijeta uključujući i to kako vide sebe u tom svijetu. Osim toga, djeca koja nauče kritički razmišljati obično obraćaju pozornost na svoju okolinu i otvorena su prema drugim ljudima i stvarima.

Koristi kritičkog razmišljanja

Od sposobnosti rješavanja složenih problema u školi do određivanja kako se osjećaju o određenim pitanjima, kritičko razmišljanje može djeci pomoći u mnogo čemu. Ono će im pomoći i oko izgradnje odnosa i suočavanja s pritiskom vršnjaka. Vještine kritičkog razmišljanja osposobljavaju vaše dijete da se nosi sa životnim izazovima i preprekama.

No, tu nije kraj koristima. Kritičko mišljenje također potiče neovisnost, pojačava kreativnost i potiče znatiželju. Djeca koja se uče vještinama kritičkog razmišljanja postavljaju mnogo pitanja i nikad ne uzimaju stvari zdravo za gotovo – žele znati “zašto” iza stvari.

Kako naučiti djecu da razmišljaju kritički?

Učenje djece da kritički razmišljaju važan je dio roditeljstva. Zapravo, kada učimo djecu da budu kritički mislioci, također ih učimo da budu neovisni. Uče stvarati vlastita mišljenja i dolaziti do vlastitih zaključaka bez puno vanjskog utjecaja. Evo nekoliko načina na koje možete naučiti svoju djecu da postanu kritički mislioci.

Budite dobar uzor

Djeca najviše uče od roditelja. Ako već niste, počnite kritički razmišljati na glas. Verbalizirajte situacije na glas, razmišljajte o njima, analizirajte ih i usporedite. I tako što je češće moguće.

Igrajte se s njima

Djeca stalno uče metodom pokušaja i pogreške, a igra je izvrsna aktivnost pokušaja i pogreške. Zapravo, redovito igranje s djetetom u vrlo ranoj dobi postavlja temelje za kritičko razmišljanje i dubina njegovih vještina kritičkog razmišljanja napredovat će kako se budu razvijali.

Dobar način razvoja kritičkog razmišljanja kod malo starije djece su društvene igre koje potiču na razmišljanje.

Učite ih da rješavaju probleme

Jedan od načina da naučite djecu kritički razmišljati je da ih naučite kako rješavati probleme. Na primjer, zamolite ih da razmisle o najmanje pet različitih načina rješavanja određenog problema. Možete ih na primjer izazvati da premjeste predmet s jedne strane sobe na drugu bez korištenja ruku. Isprva bi mogli pomisliti da je to nemoguće. Ali uz malo vaše podrške, mogli bi vidjeti da postoje deseci rješenja.

Potaknite ih da postavljaju pitanja

Postavljanje pitanja osnova je kritičkog razmišljanja. Koliko vam god poneka dbilo naporno odgovarati na desetke pitanja, važno je poticati djecu da propituj ustvari, ljude i događaje ok osebe.

Vježbajte kako izabrati

Kao i sve u životu, vaše će dijete često učiti putem pokušaja i pogrešaka. A dio učenja kritičkog razmišljanja uključuje donošenje odluka. Jedan od načina na koji svoje dijete možete potaknuti na razmišljanje i donošenje odluka jest da mu date pravo glasa u tome kako želi provoditi svoje vrijeme.

Dopustite im da kažu ne hvala na spojevima za igranje ili pozivnicama na zabavu ako žele. Također im možete dati džeparac i omogućiti im da donesu neke odluke o tome što će učiniti s novcem. Bilo koji od ovih scenarija zahtijeva od vašeg djeteta da kritički razmisli o svojim izborima i mogućim posljedicama prije nego što donese odluku.

Potaknite otvorenost uma

Iako otvorenost uma ponekad može biti izazovan koncept za poučavanje, on je važan. Dio toga da postanete kritički mislilac je sposobnost da budete objektivni i procjenjujete ideje bez predrasuda.

Naučite svoju djecu da, kako bi na stvari gledali otvorenog uma, moraju ostaviti vlastite prosudbe i pretpostavke po strani. Neki koncepti o kojima biste trebali govoriti, a koji potiču otvorenost, uključuju različitost, inkluzivnost i pravednost.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.