Edukacija i savjeti Istaknute teme

9 štetnih aktivnosti na koje roditelji nesvjesno potiču djecu

aktivnosti

Neke aktivnosti jednostavno nisu primjerene djetetovoj dobi

Jedna od izazovnih stvari u roditeljstvu je odlučiti što je sigurno, a što štetno za vaše dijete. Tu se možete osloniti na sebe i svoju intuiciju ili iskustva drugih roditelja. Naravno, svi žele potaknuti djecu da naprave i isprobaju toliko toga, no ponekad u toj želji “gurnu” dijete u potencijalno štetne aktivnosti.

Evo čega se trebate pripaziti.

Riskantni sportovi

Sport donosi toliko koristi, no neki sportovi koliko god bili dobri, za mlađu djecu mogu biti posebno opasni. Najbolje je ne prerano upisati dijete na borilačke vještine, kickboxing, hokej, hrvanje ili ragbi. Stručnjaci ističu kako s ovdje posebno riskantni opetovani udarci u glavu koje djeca mogu zadobirri.

Ne nudite im tablete i mobitele

Djeca su danas više uz ekrane nego ikad, a sve manje vani. No, nemojte maloj djeci priuštiti previše vremena uz gadgete. Naime, oni generiraju plavu svjetlost, pa liječnici savjetuju da ih izbjegavate koliko god je to moguće.

Previše vremena uz ekran uzrokovat će glavobolje, bol u ruci ili vratu zbog nepravilnog držanja, suhe ili natečene oči te poremećaj pažnje.

Iako cijeli dan sjede i samo gledaju, djeca se zbog izloženosti plavoj svjetlosti također mogu osjećati pospano i iscrpljeno.

Sjedenje u krilu prilikom spuštanja niz tobogan

Većina odraslih smatra da je prilikom odlaska u park i spuštanja niz tobogan najbolje i najsigurnije za dijete da sjedi u njihovu krilu. Naravno, ovo se odnosi na manju djecu. No, to nipošto nije sigurno. Istraživanja pokazuju da djeca tako mogu ozlijediti ili slomiti noge.

Stajanje na stolici

Stajanje na stolici u kuhinji, jer kako drugačije biti mamin mali pomagač, najčešći je uzrok ozljeda kod djece. Najčešće ozljede su pak potres mozga, druge ozljede glave te lomovi. Nemojte učiti malu djecu da pomoću stolice mogu dosegnut stvari, jer to će im samo biti izazov i poziv da pokušaju bez vas.

Stručnjaci upozoravaju i da roditelji ne vežu djecu u njihovim hranilicama zbog čega se maleni često iskobeljaju i završe na podu.

Kopanje po zemlji

Nema ništa ljepše i prirodnije od djeteta koje se vani igra bosonogo i kopa ručicama po blatu i zemlji. No, ni to nije kao što je nekad bilo, a posebno je važna lokacija igre. Liječnici upozoravaju na toksične materijale koji se danas mogu naći u zemlji kao i na zakopane opasne predmete kojima se djeca mogu ozlijediti.

Skakanje na trampolinu

Djeca obožavaju skakati po trampolinu, pa ih roditelji nerijetko kupe i stave u dvorište. Naizgled bezopasni, trampolini skrivaju mnoge potencijalne rizike za djecu. Potres mozga, frakture kostiju, pa čak i ozbiljnije povrede zabilježene su kao posljedice skakanja na trampolinu. Na žalost, bilo je čak i smrtnih slučajeva.

Košnja trave

Znate kako u američkim filmovima manja djeca pomalo zarađuju prvi džeparac koseći susjedov travnjak? Kosilice su ustvari velike i robusne, teško ih je za gurati i odraslim osobama, a kamo li djeci. Također, ne možete računati da dijete neće ozlijediti nekoga kosilicom ili biti pre znatiželjno pa se previše približiti upaljenoj kosilici i pokušati istražiti neki dio.

Adrenalinski parkovi, penjanje po spravama

Ovo se na pravi pogled čini kao izvrsna zabava za djecu, aktivnost na kojoj će se izmoriti. Usto, bruse svoju spretnost, vještine penjanje, a dožive i nešto novo i uzbudljivo. Sigurno, no statistike također pokazuju vrlo velik broj ozljeda prilikom ovih aktivnosti.

Vožnja biciklom bez kacige

Nitko prije 30 godina nije nosio kacigu…koliko ste to puta čuli? No, istina je da kaciga glavu čuva. Bicikliranje je pak vrlo popularno i djeci donosi toliko benefita, rekreacija, vježba, boravak na svježem zraku, razvoj samostalnosti, uspostavljanje balansa…ipak, djeca moraju znati da se i ova aktivnost mora provoditi oprezno. Dakle, učite djecu od malih nogu da je najsigurnija vožnja ona s kacigom.

Ovo sve vas dakako ne treba spriječiti da potičete djecu na isprobavanje novih stvari. Samo budite oprezni, zaštitite se i isprobavajte pametno i što je najvažnije – zajedno.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.