Edukacija i savjeti Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Stvari koje morate izbjegavati kada posjećujete novorođenče

Beba je došla kući! Obitelj i prijatelji kao napeta strijela čekaj uda ih luk odapne u pravom smjeru i da napokon vide to klupko radosti i sreće.

Kada posjećujete novorođenče trebate se držati nekih “nepisanih” pravila pristojnosti

Ne trebamo vam niti govoriti da su roditelji presretni, ponosni,sretni što su svi kod kuće, ali i umorni! Jako, jako umorni. Zato, potrudite se da im olakšate. Ne radeći ovo:

Ljubiti bebe u usta (ali i drugdje)

Bebe su preslatke i mame vas da ih izljubite, ali svakako se suzdržite. Posebno u ovo doba korone. Roditeljima će se dići kosa na glavi ako vas ulove da ljubite bebine ručice (koje idu u njezina usta), ali i bilo koji drugi dio.

Pušiti

“Odoh zapaliti jednu na balkon”. Dan kada posjećujete bebu nije pravo vrijeme za to, pa čak niti za “jednu na balkonu”. Miris se uvijek nekako uvuče u kuću, a vi ćete ga donijeti na svojim rukama i odjeći.

Piti vruća pića dok držite bebu u rukama

Za roditelje nema strašnijeg prizora od gosta koji drži njihov divni, mirisni smotuljak jednom, a šalicu vrućeg čaja drugom rukom. Preskočite kombinaciju tih dvaju radnji.

Podrazumijevati da smijete dovesti vlastitu djecu

U doba kad smo svi opsjednuti korona virusom, kašljanjem i stalnim pranjem ruku, možda bi bilo dobro da triput provjerite prije nego u posjetu povedete i svoju djecu.Osim što postoji mogućnost da bebi donesu neku od bolesti iz parka, lako im može postati i smrtno dosadno već nakon 15 minuta.

Kasniti

Novopečeni roditelji umorni su i iscrpljeni. Rutina im je sve, od hranjenja do uspavljivanja bebe. Prilagodite se toj rutini, nemojte da vas čekaju.

Ne oprati ruke

Uz sve dezinficijense koji vrište iz svakog ugla, zaista bi bilo nemarno, nepristojno i neodgovorno doći nekome u kuću vidjeti bebu i ne oprati ruke. Nemojte se uvrijediti ako vas na to upozore.

Ne puštati bebu koja vrišti

Kada beba plače, treba ju vratiti roditeljima. Možda je gladna, uznemirena, možda samo treba osjetiti miris mame. Ne, vi nemate taj magični dodir niti pravo da ignorirate bebine pokušaje da vas e riješi.

Buljiti za vrijeme dojenja

Dojenje može biti vrlo izazovno za novopečenu mamu, pogotovo u ranoj fazi kada se još upoznaje s bebom. Kada dođe vrijeme hranjenja, idealno bi bilo pustiti mamu i bebu da to obave nasamo. No, ako mami ne smeta da ostanete, nipošto ne biste trebali buljiti u nju dok doji, komentirati ili savjetovati. To je privatni trenutak. Najbolje bi bilo nastaviti razgovor kao da se ništa i ne događa.

Davati netražene savjete

Ako su vas pitali za mišljenje jer ste recimo iskusniji, naravno da ćete ga dati. Ako ne, nemojte postati jedna od 100 osoba koja je ovim roditeljima već “posolila pamet”. Samo slušajte, pružite podršku i znajte da će oni, ako žele vaš savjet, tražiti.

Ostati predugo

Nekad je teško ocijeniti što je predugo, da li bi domaćini željeli da ostanete ili odete.Neko nepisano pravilo je da prvi posjet bebi ne bi trebao trajati dulje o dva sata, no neki roditelji vole da se ode i ranije. Kada primijetite da vaši domaćini “zaostaju” u razgovoru, pogledavaju na sat ili izmjenjuju fraze poput “Kad ćemo kupati bebu”, znajte da ste izgubili njihovu pažnju i da je vrijeme za dići sidro.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.