Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako navesti dijete da priča o svojim emocijama?

emocijama

Učenje o emocijama je važan način suočavanja s njima

Učenje o emocijama i razvija nje otpornosti važne su stavke za kvalitetu dječjeg života, kao i onoga kada postanu odrasle osobe.

Roditeljska je zadaća pobrinuti se da djeca dobij uprave “alate” pomoću kojih će znati prepoznati svoje emocije i nositi se s njima na prvi način. Emocije su srž ljudskog postojanja, a djeca moraju iskušati cijelu njihovu paletu, kao što je ljubomora, ljutnja, sreća, tuga, zavist, otpor, zamjeranje…

Učenje o emocijama i kako se nositi s njima treba započeti u ranim danima, kako bi djeca bolje razumjela sebe, ono što osjećaju, ali i tretirala ljude oko sebe ljubazno i s poštovanjem. Prvi korak u tome je i razgovor o onome što osjećaju, kako biste im mogli objasniti zašto se tako osjećaju i kako postupiti u kojoj situaciji.

Ako se pitate kako navesti djecu da govore o svojim emocijama, onda je ovo tekst baš za vas:

Pomozite im da nađu ime za ono što osjećaju

Radite na emocijama od malih nogu. Naučite dijete tri osnovne emocije koje ono osjeća u ranijoj dobi, a to su glas, umor i neugodnost. No, kako dijete raste, njegove potrebe postaj usloženije kao i stvari koje osjeća. Tada im pomažete da izdvoje ljutnju, tugu ili strah, jer to će biti vrijeme ispada bijesa i plača.

Objasnite djetetu da se svi suočavamo s teškim emocijama i da nisu loši ako osjećaju nešto loše. Nisu loši niti kada njihovo ponašanje nije nužno dobri – samo doživljavaju negativne emocije.

Kada poučite dijete da su raznovrsne emocije zdrave i da nam signaliziraju razne poruke, ona će s elakše otvoriti za razgovor o njima.

Učite ih o emocijama

Najbolje vrijeme za učenje o osjećajima je vrijeme smirenosti. Tada su djeca opuštena i spremna na slušanje. No, taj razgovor ne mora biti dug i zamoran. Odaberite neku seriju, crtić ili film koji djeca vole kako biste kroz radnju i likove na zabavan način učili o raznim osjećajima. Kroz izraze lica i razne situacije u kojima se likovi nalaze možete raspravljati o tome kako se pritom osjećaju. Tu će djeca imati priliku učiti i o nekim suptilnijim emocijama kojih se možda ne biste uskoro niti dotaknuli u razgovoru.

Budite dobar primjer

Ne možete naučiti djecu nečemu što ni sami ne znate. Dakle, imajte na um uda ste im vi uzor i da vas gledaju i oponašaju. Zato, ne bojte se pokazati svoje osjećaje i razgovarati o njima. Također, budite idobar primjer kada trebate pokazati samokontrolu.

Nemojte puknuti po šavovima u trenutku kada bi bilo bolje da zadržite mirnoću i vikati kada biste trebali porazgovarati i dostojanstveno riješiti problem.

ako ponekad zbog djetetovih negativnih emocija budete dovedeni u situaciju da eksplodirate, radije napustite prostoriju i ostavite vašem partneru da mirno riješi situaciju. Ovo može biti teško, no pucanje ispred djeteta neće napraviti ništa korisno.

Budite svjesni da obiteljske situacije utječu na dijete

Dinamika obiteljskih odnosa utječe na dijete. Ako se roditelji svađaju, dijete će to doživjeti na određeni način, pa čak i ako su roditelji u svađi s njegovim bratom ili sestrom. Konflikt je normalna situacija u kojoj se svaka osoba nađe, ali možete dodatno to objasniti djetetu te mu riječima objasniti, a potom i primjerom pokazati, kako se konflikt može riješiti.

Naglasite važnost komunikacije, ali isto tako razbijte mit da su svi odnosi idilični i da je u obiteljima uvijek sve savršeno.

Važno je znati da se članovi obitelj ismiju posvađati i imati nesuglasice, dokle god će biti otvoreni za razgovor i rješavanej situacije.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.