Istaknute teme Oprema i uređenje

Stvari koje dečki žele izbaciti iz svoje sobe prije nego uđu u pubertet

pubertet

Pubertet je doba promjena – pa čak i u njihovoj sobi

Kako djeca rastu, prioriteti im se mijenjaju. Zanimaju ih druge stvari, vole drugačiju zabavu, ponekad čak promijene i prijatelje. Možda će vaše inače veselo i otvoreno dijete početi provoditi više vremena u zatvorenoj sobi, a ono stidljivo i povučeno će početi sve češće “visjeti vani” s prijateljima.

Sukladno životnim promjenama, doći će i one prostorne jer djeci će tada više nego ikad biti potrebna njihova oaza mira i privatnosti. Dječja soba doživjet će mnoge promjene, pa ćete sa žaljenjem promatrati kako vaši mezimci skidaju sa zidova ukrase koje imaj u otkako su bili trogodišnjaci. Njihova mala igraonica pretvorit će se u funkcionalnu oazu koju će početi prilagođavati sebi i svojem stilu i ukusu.

Znate li što bi još moglo izletjeti iz dječje sobe? Evo popisa najčešćih stvari:

Boja sa zidova

Jeste li ovo očekivali? Možda je dječja soba imala nježne žute tonove ili sladoledno zelenkaste nijanse. Prava “muška” soba sada bi mogla dobiti nekuu plavu nijansu, i to bilo koju od svijetlo do tamnije plave, a dječaci se dosta često prema istraživanjima odlučuju i za bež, pa čak i narančaste nijanse.

Sve samo da ne bude dosadno!

Zbogom plišanci!

Pubertet je doba kada nadvladaju dječji talenti i interesi. Dakle, to mogu biti muzički instrumenti, medalje sa sportskih natjecanja, karte zemalja koje planira proputovati ili bilo što drugo što ga u tom trenutku inspirira i fascinira. Plišani medvjedići će pak s tih istih polica biti otpremljeni jer oni su za “male bebe”. Ipak, zamolit će mame da ih pohrane na sigurno, u neku kutiju na tavanu.

Šareni dječji namještaj

Dječaci rastu te žele da njihova soba raste paralelno uz njih. Jedna od stvari koja bi im mogla zasmetati su dječji komadi namještaja, kao šareni ormari, kutije u bojama, set za sjedenja za prave dječje čajanke, krevet za spavanje u obliku sportskog automobila i slično.

Dakle, ova promjena će vas svakako baciti u trošak, a klinci će se odlučiti za malo zrelije stvari i funkcionalnije stvari umjesto onih slatkih.

Spremište za igračke ispod kreveta

Igračke brižljivo skrivene ispod kreveta morat će pronaći neko drugo mjesto za skrivanje. Jer, tinejdžeri ne žele da im prijatelji dođu kući i nađu zalihu autića ispod kreveta. Zato, zbogom šarene kutije i pletene košare.

Dopustite djetetu da samo kreira prostor ispod kreveta kako želi i da od sada pa na dalje drži ispod što misli da je najbolje. Sve važne stvari koje želi pokazati i koje želi da su mu pri ruci i tako će držati izloženo na policama.

Posteri&slike

Razigrane slike, posteri, naljepnice omiljenih junaka, sve je to nešto što će vaš sin nadrasti i poželjeti zamijeniti. Možda od tog trenutka na dalje će zidove njegove sobe biti prazni ili će imati neke cool tapete, možda postere divljih životinja ili kartu svijeta…nemojte se iznenaditi niti ako vas jednog jutra na zidu dočeka neki grafit.

Vaše dijete pokušava otkriti tko je i što želi, a zidovi sobe su dobar pokazatelj toga.

Lusteri&lampe

Sve se može prerasti, pa i rasvjetna tijela. Pogotovo ako niste izabrali nešto kalsično i svevremensko, već veliki luster u obliku nebeskog svoda s bijelim oblacima ili aviončić raširenih krila koji se ljulja na povjetarcu.

Ista stvar je i sa lampama koje često održavaju likove koji su djetetu u ranijim danima bili najdraži i pružali utjehu u mraku.

Tinejdžeri će vjerojatno odabarati nešto neutralno, moderno ili otkačeno, u skladu sa svojim godinama te sigurno praktičnije i funkcionalnije od zvjezdica razasutih po stropu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.