Istaknute teme Odgoj Za roditelje

7 načina kako postati boljim roditeljem

Želite biti takav roditelj koji djetetu usađuje dobre manire, navike i ponašanje. Ali kako? Opustite se: dobro se roditeljstvo odvija u stvarnom vremenu, na licu mjesta i u trenutku.

Boljim roditeljem se ne postaje preko noći već kontinuiranim i ustrajnim radom s djecom

Trik je prepoznavanje trenutaka kada vaši postupci i reakcije mogu pomoći djetetu da uči i raste na najbolje moguće načine. Evo savjeta vrhunskih stručnjaka za roditeljstvo – i nekoliko pravih mama.

1. Izbjegavajte usporedbe i etikete

Ne uspoređujte razvoj i napredak npr. 8-mjesečnog sina vaše prijateljice koji već brblja dok vaša kći, u dobi od 9 mjeseca još uvijek šuti. Teško je izbjeći pitanje je li sve u redu s vašim djetetom i nije loše izraziti zabrinutost svom pedijatru, no ne uspoređujte djecu međusobno. Bebe se razvijaju tako brzo da se jedan skup sposobnosti razvija brže od drugog i potrebno je gledati bebu u cjelini. Jedan trogodišnjak može imati vještinu fine motoričke kontrole, npr. rukovanjem bojicama, dok drugi može bolje bacati loptu – i to je normalno.

Potrebno je dakle uzimati u obzir cijelu malu osobu, i njen temperament, a ne samo djetetovu dob. Ako je vaše dijete prirodno sramežljivo i tiho, moguće je da nije sklono razgovoru – a ne da ne može pričati. Slušajte ga kako se igra dok je samo, zasigurno će sretno brbljati.

Usporedbu roditelji često prave i među starijom djecom, a onda se često djeca etiketiraju.

2. Budite im najbolji primjer

Djeca paze na svaki vaš potez. To posebno vrijedi za bebe i vrlo malu djecu kojima roditeljsko ponašanje daleko više znači od riječi.
-Roditelji zapravo uče svoje dijete nečemu svake minute u danu – bilo da namjeravaju proći tu lekciju ili ne – istaknula je Elizabeth Pantley, autorica Disciplinskog rješenja bez kriza: Nježni načini za poticanje dobrog ponašanja bez cviljenja, trzaja i dr.
-Od načina na koji se nosite sa stresom do načina na koji slavite uspjeh, od pozdravljanja susjeda na ulici, beba vas promatra i otkriva kako reagirati u različitim situacijama – pojasnila je Pantley.

3.Neka dijete napravi pogreške

Vaš dvogodišnjak gradi toranj, a vi vidite da će se zbog bloka koji će se postaviti na vrh srušiti. U želji da to zbjegnete, zaustavljate ga da doda blok, objašnjavajući da je ponekad “još jedan previše”. Iako morate spriječiti nesreće koje bi mogle nanijeti štetu, dopuštajući vašem djetetu da uči na svojim pogreškama, bolja je lekcija nego što ste mu ikad mogli objasniti.

Ova vrsta pogreške pomaže djetetu da shvati uzrok i posljedicu. No, ujedno je i emocionalnije zdravo dopustiti da se dijete ponekad razočara – posebno u obliku srušenog blokovskog tornja – umjesto da ga se zaštiti od svih negativnih događaja.

Slično je i kod oblačenja, jedenja s priborom, držajem šalice…Nakon nekoliko rundi pokušaja i pogrešaka i natopljenih majica…djeca najbolje uče na rubu neuspjeha.

4. Ne organizirajte im igru

Zapravo, neka vam djeca budu dosadna, savjetovao je psiholog Michael Gurian, autor knjige Razumijevanje i podržavanje jedinstvene, temeljne ličnosti vašeg djeteta.

-Njihov se identitet pojavljuje kada su prepušteni sami sebi. Dijete će uzeti olovku, crtati, izaći u dvorište.. Slijediti će vlastite snove i misli. Aktivnosti će im biti usmjerene na sebe – istaknuo je Gurian pojasnivši da pravilo važi i za malu djecu iako će im trebati i nadzor i malo podrške. Postavite im igračke, alate za igru, pribor za crtanje i sl. i pustite ih da budu kreativna.

5. Preispitajte upotrebu hrane kako biste ih utješili ili pohvalili

Čak će i najmlađa beba početi izjednačavati udobnost s konzumiranjem ako bočicu uvijek nudite kako bi ju umirili. Tako će i dijete koje će dobiti čokoladu nakon pada plakati sve dok ne dobije nagradu. Ono što dijete traži i što mu dajete neka bude samo vaša pažnja.

-Čak su i vrlo mala djeca sposobna da usvajaju emocionalno socijalne odnose i za njih je roditeljska pažnja više nego dovoljna, dapače, ona im znači sve na svijetu. Ako im to mijenjate za neki predmet, slatkiš ili tv, gube se prave vrijednosti, od zagrljaja, osmjeha do prave utjehe – istaknuli su psiholozi. Takva mita, savjetuju, koristite samo kada su nužno potrebna, npr. kada dijete ima ispad u trgovini i sl.

6. Pogledajte iza “lošeg” ponašanja

U nekom će trenutku vaše dijete prekršiti svako pravilo koje napravite. Ali ako reagirate na svaku povredu istim žarom neodobravanja – mama je ljuta – možda neće shvatiti čime je prekršilo pravila.

Jednostavno rečeno, “loše ponašanje” vašeg djeteta izravni je rezultat činjenice da ne može kontrolirati svoje emocije – a jedna je od najvažnijih zadaća roditelja da nauče svoju djecu kako da rade upravo to. Dakle, dijete ne cvili jer pokušava manipulirati vama. Namjerno nije “loše” – kazao je psiholog Pantley, koji je kazao i da su ispadi emocija kod male djece apsolutno normalne.

Dakle, iako možda želite izrići odgovarajuću disciplinsku mjeru, važan je i miran i suosjećajan razgovor. Pitajte svoje dijete i dajte sugestije.

-Tvoja sestra plače jer si joj uzela medvjedića. Misliš li da joj možete pomoći da ju medvjed zagrli?

7. Budite spremni prihvatiti promjene

Beba koja je nekada voljela aktivnost sada to odbacuje. Roditelji mogu brzo pretpostaviti da nešto nije u redu no dijete je jednostavno sazrijelo. Dok mjerite djetetove vanjske znakove rasta, imajte na umu da dijete čini napredak i iznutra – emocionalno. Uloga roditelja je da se njihova djeca razvijaju u cijelosti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.