Istaknute teme Nacionalne manjine

Subotom radije uče češki nego da sjede u gradu po kavama

Nastava se održava subotom, u Češkom nacionalnom domu, a moguće je pohađati onu za osnovnu ili srednju školu. Interes je solidan.

česi

Češki jezik rado uče i djeca koja nemaju njihove korijene

Na manifestaciji “Učionice manjinskih jezika na otvorenom” glavni je cilj bio promovirati i popularizirati učenje jezika manjina, među manjinskim ali i većinskim stanovništvom. “Manjinci” naime raširenih ruku prihvaćaju sve one koji su voljni učiti o njihovu jeziku, tradiciji i kulturi.

-Jedan od naših glavnih ciljeva je promoviranje češkog jezika u Zagrebu, da ljudi uopće znaju da postoji mogućnost učenja i da je moguće pohađati nastavu češkog bez obzira na prethodno znanje, nacionalnu i kulturološku pripadnost – istaknula je Burger. Dodaje da im je velika želja poticati i razvijati višejezičnost, multikulturalnost, da se djeca upoznaju, druže i doznaju nove stvari jedni o drugima.

Na takvim satovima mogu naučiti osnovne fraze na češkom jeziku, ali osim toga uče toleranciju, šire vidike, povezuju se i druže.

Nastava se održava subotom, u Češkom nacionalnom domu, a moguće je pohađati onu za osnovnu ili srednju školu. Interes je solidan.

-Djeca su zainteresirana i dolaze, ali mi mislimo da uvijek može više i bolje. Imamo učenike pripadnike češke nacionalne manjine, ali i onih koji nacionalno i kulturološki uopće nisu povezani s češkim narodom.- komentirala je Burger

Oni koji dođu, a ne znaju “ni a ni b” od češkog ipak nisu zakinuti jer se polazi od osnova, odnosno, kreće se od početka, tako da ne moraju strepiti da će biti u zaostatku.

No, ne treba se zavaravati da djeca koja nisu podrijetlom Česi nemaju predznanje. Neka od njih išla su u češku vrtićku igraonicu te stekla osnovno znanje o izrazima, pozdravima i slično. S druge strane, neki učenici češkog podrijetla uključe se tek u kasnijim razredima, no “pokupe” osnovne stvari vrlo brzo i nadoknade zaostatke.

Osim jezika, u subotnjoj školi uči se o tradiciji, običajima, kulturi, ali i važnim osobama iz češke povijesti. Mnogi osnove nose još “iz kuće”, jer obitelji se trude njegovati barem osnovne običaje i tradicijske vrijednosti.

Martina Kolaček Novosel subotnju školu smatra velikim uspjehom jer nije mala stvar što djeca idu u regularnu školu od ponedjeljka do petka i onda još tri sata subotom uče češki jezik i kulturu.

-Posebno sam sretna zbog srednjoškolaca. Oni bi subotom mogli u gradu piti kavu, ali odaberu doći kod nas – istaknula je Kolaček Novosel. Napominje kako je jako lijepo vidjeti zanimanje nečeške djece kojoj je to sve zanimljivo i novo.

Osim učenja jezika, postoje stvari koje djeca mogu raditi iza razonodu. Jedna od njih je plesanje u folklornoj skupini češke besede, a plesanje folklora izvrsno je, kao što znamo, za očuva nje kulturne baštine neke zemlje.

Događanja i programa je puno, a Maja Berger ističe kako ih je u predkovid fazi bilo i znatno više. Sada opet lagano slijedi prelazaka na tu fazu, što znači da Česi spremaju sve više i više događanja.

– Dosta nam je bogat i plodan program – imamo različite sekcije, organiziramo predavanja, obilježavamo obljetnice. Želimo očuvati češki jezik, kulturi i identitet u Zagrebu. Moramo biti zanimljiv i trudimo se biti. Djeci pokušavamo ponuditi više od regularne škole u koju idu i tako ih privući – objasnila je Burger.

Česi inače kulturološki bliski Hrvatima, u Hrvatskoj se osjećaju “kao kod kuće”. Naime, mnogi od njih su tu već generacijama, brakovi su mješoviti, djeca su poprimila hrvatski identitet, samo što uz njega, njeguju i onaj svojih predaka – češki.

Kolaček Novosel nadodala je kako bi voljela da se ipak više radi na informiranosti i da djeca i njihovi roditelj saznaju na vrijeme za mogućnost učenja češkog i o Češkoj.

Mnogi, istaknula je Kolaček Novosel, u Češki dom dolaze kasno i sa žaljenjem ističu “kako su tek nedavno saznali” da postoji takva zajednica i takva mogućnost za njih.

-Mi radimo sve što je u našoj moći. Osim jezika, obilježavamo važne datume, učimo čak i o češkoj kuhinji i receptima. Nekad smo i često organizirali izlete u Češku, ali sad podliježemo pravilniku o organiziranju školskih izleta kada sve mora ići preko agencija, pa na žalost to nije moguće tako često organizirati, ne skupi se dovoljno zainteresiranih, financijski je neizvedivo – kazala je Kolaček Novosel.

No, preko Češke besede pokušavaju barem svake druge godine organizirati posjet svojoj prvoj domovini, što im za sada i uspijeva.

Mnogi događaji u planu su im još u ovoj godini, a jedan od važnijih je obilježavanje 100. godišnjice češke škole u Zagrebu, potom slijedi darivanje Svetog Nikole, a onda i božićni koncert.

Iduće godine na redu je još jedna važna obljetnica, a to je 150 godina Češke besede za što će sigurno biti upriličena velika proslava.

foto: Dječja posla

*Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.