Istaknute teme Za roditelje

Roditelji nezadovoljni: Ljetni praznici su prekratki, ostalih praznika je previše!

Zajedno s nastavnicima, djeca se “kuhaju” jer temperature neumoljivo rastu iz godine u godinu, a učionice nisu klimatizirane te su samim time zagušljive i sparne.

ljetni praznici

Ljetni praznici bi prema mnogima trebali počinjati tjedan dana ranije

Kako se bliži kraj školske godine, emocije su uzavrele. Mnogi roditelji se žale da škola nepotrebno traje sve dulje te da su ocjene i tako već zaključene 15. lipnja, a profesori tada još tjedan dana bespotrebno “čuvaju djecu”. Mnogim mladima s obale, koji su zaposleni tijekom turističke sezone, ovo također ne ide na ruku. Umjesto da pomažu roditeljima ili pak zarađuju, oni sjede u učionicama i gube dane, zaključili su roditelji.

Zajedno s nastavnicima, djeca se “kuhaju” jer temperature neumoljivo rastu iz godine u godinu, a učionice nisu klimatizirane te su samim time zagušljive i sparne. Ministarstvo za te probleme sluha nema.

Sve to razljutilo je i roditelje, ali i nastavnike koji su svoj bijes javno izrazili na društvenim mrežama.

-Nekad je škola počinjala 15. rujna, a završavala 15. lipnja. Sada se to sve produljilo za dva tjedna. Djeci je dosta, nastavnicima je dosta. Treba skratiti proljetne i zimske praznike. Kakvo skijanje! Tko ide na skijanje ići će bez obzira bilo praznika ili ne – glasili su neki od komentara roditelja na društvenim mrežama.

-Zbog nepotrebnih praznika, djeca sada ispaštaju. Evo i sad pet dana. Bez veze. Taman kad se djeca malo “ufuraju” u učenje, dođu neki praznici koji ih izbace iz ritma. Glupo, nepotrebno – komentirala je jedna ljuta mama.

-Tko nije predavao u lipnju plus odrađivao ispite, tada ne zna o čemu pričamo – pisala je jedna učiteljica, na što su stigle potvrde da se itekako dobro zna o čemu priča, samo se oni koji su prozvani prave “glupi” u svojim klimatiziranim uredima.

-Riješiti se nepotrebnih praznika oko Uskrsa. Uskrs se treba slaviti u krugu obitelji, a ne ići na neka bogatunska putovanja. Također skratiti dvokratne zimske praznike koji odgovaraju samo onima na kontinentu – stigao je jedan komentar i s juga Hrvatske.

Osim što djeca moraju trpjeti vrućinu u uparenim učionicama, roditelji su primijetili i da pritom moraju biti neadekvatno obučen, odnosno, zabranjeno im je nošenje kratkih hlača, japanki, majica na tregere i slične odjeće u kojima bi ljetne temperature ipak bile ugodnije.

Umjesto toga, mnogi se preznojavaju u tajicama, trapericama i trenirkama koje su nosili i kada je bila zima.

No, neki ipak smatraju da su ova zaziva pretjerana i da smo kao nacija postali previše razmaženi.

-I naši vrtićanci trpe vrućinu jer u vrtićima nema klima i znaju provesti gotovo cijele praznike u vrtiću jer roditelji rade i nemaju kuda s njima. nitko se ne žali, nitko ne pada u nesvijest. ako mogu preživjeti najmlađi i tete, mogu svi – komentirala je jedan vrtićka odgojiteljica.

-Pa bilo bi bolje i normalnije, možda i jeftinije ugraditi klima uređaje u razrede i postave kvalitetniji prozori nego skraćivati školsku godinu. Klima se neće vratiti na staro i treba se priviknuti. Ne može život stati jer je ljeto – napisala je jedna mama.

-Nastavnici imaju godišnjeg koliko žele, pa bi sad još mal oviše. djecu uče tako da im trebaju instrukcije ili stalna potpora roditelja. Kada dignu glas, to je uvijek i samo za njih i njihovu komociju – istaknula je jedna mama.

Neki su također pokušali usporediti Hrvatsku s Njemačkom gdje u određenim pokrajinama škola traje i do polovice srpnja, a potom nova školska godina počinje krajem kolovoza. Dakle, ljetni praznici traju “samo” mjesec i pol dana. U nekim drugima škola traje do kraja lipnja, ali zato nastava počinje već prvih dana vrelog kolovoza. Njima normalno, nama nezamislivo.

-Najbolje da pokupimo sve najgore trendove sa Zapada. Da su djeca u školi non stop, od jutra do mraka i da kući dođu samo na spavanje – oglasili su se roditelji na ovaj prijedlog.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.