Istaknute teme Za roditelje

Roditelji diljem svijeta iscrpljeniji no ikad, najgore u SAD-u, najbolje u Turskoj i Urugvaju

roditelji

Roditelji su premoreni jer sve žele sami i njeguju kult individualizma i savršenstva

Roditeljska “pregorenost” zbog posla i obaveza nije nam stran pojam, a pandemija koronavirusa sve mu tome samo je pripomogla. Mnogi rade od kuće, školuju djecu preko ekrana, pomažu u školskim obvezama više no ikad i samim time, iscrpljeniji su više no ikad.

Na samom vrh liste iscrpljenosti zasjele su SAD, a slijede ih Poljska, Kanada, Francuska i Rusija. Inače, istraživanje ovog fenomena iscrpljenosti istraživalo je čak 100 znanstvenika iz 42 zemlje svijeta. Ispitano je preko 17 000 roditelja, a upitnik se odnosi na pitanja vezana uz emocionalnu iscrpljenost, emocionalno distanciranje od djece, usporedba sa sobom prije kao roditeljem te gubitak zadovoljstva kao roditelja.

Kada se zbroje odgovori na ova pitanja, izračuna se koliko je tko točno iscrpljen, odnosno koliko je izgorio u svojoj roditeljskoj ulozi. Popularno nazvan “burnout”, najviše su, kao što smo već spomenuli, doživjeli roditelji u SAD-u. Njih čak osam posto iskazalo je zabrinjavajuće znakove iscrpljenosti.

U zemljama koje slijede SAD, oko šest posto roditelja osjeća “izgoreno” u svojoj ulozi. No, ima i svijetlih primjera, pa su tako na dnu ljestvice zasjele Italija, Paragvaj, Peru Turska i Urugvaj. Tamo najmanje roditelja osjeća posljedice pandemijskog burnouta, njih oko jedan posto.

Ranije se burnout povezivao sa socioekonomskim statusom. Smatralo se da lošije plaćeni roditelji rade više te su slijedom toga i umorniji. No, znanstvenici to sada povezuju s vrstom odgoja, a naj pogođenije su zapadnjačke zemlje. Tamo se, naime, roditeljstvo temelji na svojevrsnoj samoprezentaciji i pojavnosti u društvu.

Roditelji su zato jako kompetitivni i drže do perfekcionizma, ali i individualizma. Sve mora biti savršeno, no rijetko će zatražiti pomoć sa strane.

Umjesto da unajme neku pomoć, premda imaju manje djece a veće prihode nego u drugim zemljama, roditelji sa Zapada pokušat će sami žonglirati sa što više obveza. To pak neće uvijek biti uspješno.

A na van sve mora biti savršeno, od proslava blagdana i rođendana, do dječjih aktivnosti, jer ovi roditelji ponajviše “nasjedaju” na nerealne živote prikazane kroz društvene mreže i ostale kanale komunikacije. Sve završi vrlo brzim burnoutom jer nemoguće ciljeve nemoguće je dostići.

Ima li tu pomoći?

Znanstvenici smatraju da ima. Što se konkretno Zapada tiče, mišljenja su da bi se svakako trebala oživjeti ideja kolektiva, naspram individualizmu koji se trenutno njeguje. Također, potrebno je napustiti ideju o savršenom roditelju koja se širi društvenim platformama i prihvatiti činjenicu da ono što serviraju našim očima nije uvijek isto ono što se krije u pozadini cijele priče.

Samo i jedino tako, roditelji će preživjeti ovu krizu sa što manjim posljedicama.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.