Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Pfizer kreće testirati cjepivo za djecu – ispitanici od 6 mjeseci to 12 godina

cjepivo za djecu

Cjepivo za djecu – osnovnoškolce i mlađe moglo bi biti dostupno početkom 2022.

Pfizer kreće u novu fazu testiranja, i to na djeci mlađoj od 12 godina. Prva je to farmaceutska kompanija s ovakvim iskorakom, a najmlađi sudionici studije imat će svega šest mjeseci.

Testiranje će se pak odvijati u tri faze, a planira se obuhvatiti 4500 djece. Tijekom prve faze ispitivanja Pfizer će dokučiti kolika je prava doza cjepiva za svaku određen udobnu skupinu. Prva skupina obuhvaćat će djecu od šest mjeseci do dvije godine starosti, druga od dvije do pet, te treća od pet do 11 godina.

Prva će na redu biti najstarija grupa djece, a potom će se doze prilagođavati mlađim ispitanicima.

U drugoj fazi studija će se baviti pitanjima stvara li cjepivo kakvu imunološku reakciju kod djece. U trećoj se fazi se pak mali sudionici samo motre radi njihove sigurnosti.

Prema nekim izvorima, Pfizer će djeci dati različite doze cjepiva. Neka će dobiti 10, neka 20, a neka 30 mikrograma cjepiva dok će drugoj djeci nasumično dati injekcije placeba.

Sudionici koje će pronaći diljem SAD-a i Europe bit će praćeni još šest mjeseci nakon primitka cjepiva zbog moguće pojave nuspojava.

Iz tvrtke su poručili da je došlo vrijeme da se u obzir uzmu i djeca, jer ona zaslužuju da budu zaštićena koliko i drugi članovi društva, ako ne i više. Očekuje se tako da bi se osnovnoškolci mogli početi cijepiti početkom 2022 godine, a srednjoškolci čak i ranije.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.