Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Sve o njezi bebinih noktiju – kada ih i kako održavati

Dobro je održavati noktiće bebi kratkima i čistima, no postoje i drugi načini kako ih skratiti osim rezanjem. Bebini nokti jako brzo rastu, dok se neke bebe rađaju s već dugim noktima. Stoga je razumljivo da se roditelji boje kako bi si beba njima mogla ogrepsti lice. No, niti rezanje noktiju škarama nije posve bezazleno. Bebini nokti jako su mekani i nemaju “pregledne” rubove te ih je teško zahvatiti škarama. Vrlo lako može doći do ozlijeda i infekcija, pa rezanje prvih dana djetetova života možda nije idealan potez.

Prilikom rezanja bebinih noktiju trebate paziti da ne dođe do infekcije

Umjesto toga možete nježno “ostrugati” oštre krajeve bebinih noktiju vlastitim prstima. Kao što smo već napomenuli,  njezini nokti toliko su mekani da će taj “višak” otići s lakoćom. Sigurnije od rezanja osjetljivih noktiju novorođenčeta je i korištenje rašpice za nokte, naravno prilagođene bebama. Kada dijete malo poraste, rašpicu možete koristiti kako biste uredili i izjednačili rubove noktiju nakon rezanja.

Ako se odlučite pričekati sa skraćivanjem noktiju novorođenčeta, možete izabrati neka druga rješenja kako biste spriječili grebanje po licu – oblačenje rukavica ili čarapica na ruke koje ćete se truditi držati podalje od bebina lica.

Neki roditelji skloni su čak sami odgristi oštre rubove djetetovih noktiju kako oni ne bi narasli previše dugi, no nemojte to raditi. Bakterija iz vaših usta može, naime, izazvati infekciju.

Potražite asistenta

Nokti na rukama novorođenčeta rastu tako brzo da ćete ih možda morati skraćivati jednom tjedno. Oni na nogama rastu nešto sporije, pa se njih skraćuje obično oko dva do tri puta mjesečno. Prilikom skraćivanja uvijek koristite pribor namijenjen isključivo bebama te neka bude čist.

Budući da su nokti vaše bebe vrlo mekani i fleksibilni treba biti vrlo oprezan prilikom skraćivanja jer nokat može krvariti ako ga odrežete previše nisko i preblizu korijenu. Bebi će to biti vrlo bolno, a dio koji krvari može se vrlo brzo inficirati.

Možda će vam proces rezanja biti lakši ako imate nekoga kraj sebe da vam asistira i pomogne. Tako jedna osoba može nježno držati bebu mirnom, dok druga reže i njeguje nokte. Ako se beba tijekom te radnje jako meškolji, bilo bi pametno pokušati joj skratiti nokte dok jede, spava ili je pak zabavljena nečim. Dobro vrijeme za bebinu manikuru je i odmah nakon kupanja jer su tada nokti najmekši.

Što ako dođe do ozlijede?

Kada režete bebine nokte pritisnite jastučić na prstu dalje od nokta kako biste spriječili povrede kože i odovjili rub nokta od kože, a bebinu ruku čvrsto držite svojom. Režite nokte na rukama na način da pratite prirodnu liniju nokta, dakle malo zaobljeno, dok nokte na nogama režite ravno. Ne režite rubove na noktima na nogama jer bi tako moglo doći do urastanja i infekcija.

Ako slučajno ozlijedite kožu kod djetetova nokta, nemojte paničariti i gristi se, jer se to događa mnogim roditeljima. Nježno pritisnite komad vlažne vate na područje koje krvari i krvarenje će uz pritisak uskoro prestati. Oduprite se porivu da krvarenje zaustavite flasterom, jer će taj prst na kraju završiti u bebinim ustima i lako može doći do gušenja.

Kada beba navrši mjesec dana nokti će joj već malo očvrsnuti, što će vam olakšati skraćivanje i odvajanje ruba nokta od ostatka prsta. No, i dalje budite oprezni.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.