Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

4 sigurnosna pravila koja bi djeca morala znati do četvrte godine

Kada je sigurnost djece u pitanju roditelji najčešće pažnju posvećuju tomu da su im djeca uvijek pod nadzorom i u blizini. No, često zaboravljaju da ih već od najranije dobi trebaju podučavati da se i sama brinu za sebe. Posebno je važno naučiti djecu kako da se ponašaju u trenutku kada se izgube. Komu da se obrate, što da kažu i kako da se ponašaju.

Radi njihove sigurnosti, naučite djecu imena roditelja, broj telefona i kako preći cestu te da prijave zlostavljače

Iako vam se možda čini da su djeca do četvrte godine premala da bi ozbiljno razmišljala o sigurnosti, podučite ih barem ova četiri pravila kako bi se znala snaći u neznanim situacijama i kako bi mogla zatražiti pomoć ukoliko ih netko zlostavlja.

Pogledajte koja četiri pravila sigurnosti morate podučiti svoju djecu od malih nogu:

Nisu svi stranci opasni

Poznato je staro pravilo da roditelji djecu uče da ne pričaju i ne druže se sa strancima no, unatoč dobroj sigurnosnoj mjeri, djecu treba podučiti da ipak nisu svi stranci zločesti. Uzmimo situaciju da se dijete izgubi u gužvi od roditelja, bake i djeda ili dadilje. Djecu stoga treba podučiti da nije rješenje da plače ili se sakrije već da potraži pomoć stranih osoba. Djecu treba podučiti da u takvim situacijama ne traže dugo pomoć već da se obrate prvoj osobi od povjerenja – u prvom redu, neka traže drugu mamu. Nju će pak prepoznati ako uz sebe ima malo dijete. Svaka mama potrudit će se više od bilo koje druge osobe da dijete dođe do svojih roditelja.  

Imena mame i tate

Ovo je također važno u situaciji kada se dijete izgubi. Umjesto da dijete viče mama, mama, naučite ih da dozivaju vaša imena jer će u gužvi i buci biti prepoznatljivi. Također ime je dobro da znaju i u slučaju ako im netko dođe u pomoć jer će drugi roditelji, policajci ili druge službene osobe tako ipak lakše doći do roditelja. Nakon što djecu naučite ime, prezime te imena roditelja, učite ih telefonski broj.

Oprezan prelazak ceste

Naučite djecu da prilikom prelaska ceste pogledaju u oba smjera. Naučite ih da su automobili brzi i da je potrebno oprezno prelaziti ceste te da ju prelaze isključivo na zebri i za vrijeme zelenog svjetla na semaforu.

Znanje o svom tijelu

Iako su djeca još mala, mogu naučiti i neke zakonitosti vezano uz svoje tijelo. Tako ih podučite da su zagrljaji, poljupci i maženje uvijek njihov izbor. Odnosno, naučite ih da ih nitko ne smije dirati ako im se to ne sviđa i da vam uvijek mogu reći ako im je netko radio nešto što im se nije svidjelo. Oni bi već trebali znati da postoje neki dijelovi njihovih tijela koje druge osobe ne smiju dirati.

To ne mora biti zastrašujuć razgovor već možete koristiti jednostavne dječje knjige da. Cilj je prevencija zlostavljanja i to na način da shvate da njihova tijela pripadaju njima, tatino tati, mamino mami i da svatko ima kontrolu nad vlastitim tijelima te da nikada ne smijemo naškoditi tijelu druge osobe ili dodirnuti ih na način koji oni ne žele.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.