Nacionalne manjine

Njemačka manjina već 300 godina na području Osijeka čuva svoju tradiciju i jezik

njemačka manjina

Njemačka manjina puno polaže na kulturu; kazališne festivale i festivale knjiga

Njemačka zajednica u Osijeku djeluje preko 30 godina te kroz svoje aktivnosti okuplja članove svih uzrasta. Uz razne aktivnosti za odrasle, zajednica redovno organizira i veliki broj događanja i za sve mališane koje okupljaju.

-Za male članove Zajednice imamo redovno organizirane radionice i to svaku drugu subotu u mjesecu, na razne teme vezane uz njemačku manjinu, običaje i tradicije. Na radionicama mali sudionici kroz reaktivne aktivnosti i zadatke uče o svojoj povijesti, tradiciji i načinu života njemačke manjine u Osijeku i okolici. Radionice se odvijaju dvojezično, čime produbljuju svoja postojeća znanja i usavršavaju svoje jezične vještine – ispričala nam je Hanna Klein iz Njemačke Zajednice u Osijeku.

Dometnula je kako zainteresiranost mladih članova svakom radionicom raste jer kroz mnoge aktivnosti dobiju uvid u to da učenje njemačkog jezika može biti raznoliko i drugačije od onog u školi. Sudionike, smatra Klein, privlači drugačiji koncept rada jer se uvelike razlikuje od klasične nastave. Kroz povezanost sa tradicijama i običajima djeca imaju priliku povezati se i s pričama svojih obitelji.

Uz taj projekt koji se odvija kroz cijelu godinu, Zajednica organizira i Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku koji se održava u lipnju. Na Festivalu sudjeluju mladi amaterski glumci iz Hrvatske i cijele Europe sa svojim predstavama na njemačkom jeziku, i tako unazad već 22 godine. Kroz taj festival spajaju se sve njemačke manjine iz Europe sa članovima njemačke manjine u Hrvatskoj, što je mladim ljudima izvrsna prilika za razmjenu iskustava i povezivanje.

Kao jedan od najvećih i najvažnijih projekata za mlade, Klein je izdvojila Mjesec njemačke kulture koji se održava tijekom cijelog listopada svake godine, a tada se svake subote održavaju razni projekti zanimljivi djeci, kao što su fotomaraton, kazališne radionice, radionice na temu Essekerskog idioma, lov na blago u Osijeku i slično.

Iako njeguju vlastitu tradiciju i običaje, a jezik uče i u školi i u Zajednici, djeca su se izvrsno uklopila i u osječki kraj u kojem mnogi žive već generacijama.

-Kultura njemačke manjine u Osijeku je ukorijenjena i isprepletena sa većinskom kulturom i svakodnevnom život već dugi niz godina te ne predstavlja našoj djeci ništa strano, čudno ili nepoznato. Kako je njemačka manjina u ovim krajevima već preko 300 godina, jako puno običaja je prenošeno s generacije na generaciju – opisala je Klein.

Njemačka manjina prošla je jedno teško razdoblje na tom području, i to nakon II. Svjetskog rata Zbog toga je očuvanje tradicije bilo znatno teže i neke generacije su jednostavno ostale zakinute po tom pitanju. No, upravo zbog tog razloga, rad Njemačke zajednice s mladima danas je još motiviraniji u želji za očuvanjem tradicija i učenjem jezika.

*Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

foto: Njemačka zajednica

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.