Istaknute teme Nacionalne manjine

“Djecu odgajamo tako da znaju jezik, čuvaju našu tradiciju i poštuju obitelj ali i mi se susrećemo s modernim izazovima”

Bez obzira gdje živjeli, svoje običaje i tradiciju marljivo prenose s koljena na koljeno i tako čuvaju svoj nacionalni identitet. Turci se, pojašnjava nam Bari Ahmedi, predstavnik Turske nacionalne manjine Grada Zagreba, prilagođavaju zajednici u koju su došli živjeti, poštuju sve običaje domaćeg stanovništva no ustraju u svojoj kulturi.

Trenutno se u Zagrebu pripadnici nacionalne manjine najviše okupljaju oko Turskog kulturnog centra Yunus Emre

-Od malih nogu djecu učimo našem jeziku, kulturi i običajima, a to nam olakšava činjenica da najčešće naši mladi partnere pronalaze unutar iste zajednice. Time je učenje jezika, prenošenje kulture i običaja puno lakše i nije problem isto održavati generacijama – istaknuo je Ahmedi.

Što se tiče života u Hrvatskoj, članovi turske nacionalne manjine poštuju običaje i kulturu većinskog stanovništva čije blagdane i praznike najčešće obilježavaju kroz zajedničko slavlje.

-Hrvatske blagdane i praznike proslavljamo u društvu prijatelja Hrvata koji nas pozovu u goste – kazao je Ahmedi. Odgoj koji prakticiraju Turci je prilično čvrst i tradicionalan, dodao je Ahmedi iako se i Turske obitelji naravno susreću s velikim izazovima koje pred njih stavlja moderno društvo.

-Društvo ima utjecaj na odgoj jer mi nismo nekakva zatvorena zajednica. Osobno smatram da odgoj traje cijeli život jer ja i danas nastojim utjecati na svog sina iako ima već 28 godina. U svakom društvu i kulturi treba svatko zauzeti svoje mjesto i otac i majka moraju biti otac i majka, a djeca – djeca što se danas sve više gubi – istaknuo je Ahmedi. I on je rođen u Zagrebu i u Tursku ide rijetko no uz nju je vezan.

Iako je obitelj za zajednicu najvažnija poveznica s Turskom kulturom i običajima, svjestan je da je danas potrebno uložiti i dodatnog truda da mladi ostanu povezaniji. U Hrvatskoj je prema službenim podacima svega 300-tinjak Turaka od kojih u Zagrebu oko 130 no Ahmedi smatra da ih je posljednjih godina doseljeno puno više, neki su u Hrvatskoj samo zbog posla dok neki i ostaju.

-Imamo u planu pokrenuti jednu vrtićku skupinu na Turskom jeziku, po uzoru na Mađare, a s obzirom da je učenje turskog jezika sve atraktivnije u Hrvatskoj, nadamo se da ćemo uspjeti dogovoriti da se u osnovnoj školi pokrene i učenje turskog jezika po Ce modelu što imaju brojne nacionalne manjine – kazao j Ahmedi.

Najviše Turaka u Hrvatskoj uz Zagreb ima u Istri i Lici i Gorskom kotaru, a u Zagrebu još nemaju niti svoje prostore.

-Već nekoliko godina čekamo da na Grad dodjeli prostore kako bi se mogli bolje organizirati i pokrenuti neke programe. Obećali su nam kroz mjesec dana dati prostor pa se nadamo da će se to napokon i ostvariti kako bi mogli započeti realizaciju projekata – istaknuo je.

Trenutno se Turci u Zagrebu okupljaju oko Instituta Yunus Emre. Institut tako predstavlja Tursku, turski jezik, povijest, kulturu i umjetnost te diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj pronosi informacije o Turskoj i pruža mogućnost onima koji se žele obrazovati i naučiti turski jezik, kulturu i umjetnost, te stvara prijateljstva između Turske i drugih država.

Tako su u Zagrebu 2019. organizirali Dječji festival s brojnim zabavnim radionicama i tradicionalnim dječjim igrama na otvorenom. Djeca su tijekom dva dana Festivala na zagrebačkom Jarunu imala priliku sudjelovati na zabavnim radionicama, igrati igre iz starih vremena, koje su gotovo postale kulturno naslijeđe, igrati se sa zvrkovima, pikulama, izrađivati lutke od žlica, uživati i istovremeno upoznati tursku kulturu izbliza.

Tom prilikom Muzej igračaka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Ankari (ÇOKAUM) izložio je dio svoje kolekcije igračaka koje predstavljaju proizvedene tradicionalne turske igračke. Djeca s raznolikim marerijalima kroz različite radionice, poput izrade lutki pričalica, vjetrenjača, torbi s tiskom, uče stvarati, spoznaju svoje vještine, uče o drugim kulturama i uživaju.

*Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.