Istaknute teme Novosti i događanja Trudnoća

Neugodni postupci koje i danas primjenjuju pri porođaju

porođaju

Tijek porođaja u nekim zemljama, gradovima i bolnicama nije se promijenio, mogli bismo reći stoljećima. Neke metode su se koristile čak još i u 20. stoljeću, no srećom su se promijenile. S obzirom koliko je stvari otišlo “naprijed”, ovo je doista šokantan podatak. O čemu se sve radi?

Rađanje ležećki

Dok su žene rađale kod kuće, mogle su izabrati bilo koji položaj njima ugodan za porođaj, a kretale su se onoliko koliko su htjele. No, porođaj se tada preselio u bolnice, pa tako i danas imamo zadržan “običaj” koji datira iz 1598 godine, da žena rađa ležećki. Izgovor je taj da je to položaj u kojem je liječnicima najlakše provesti bilo kakvu intervenciju, iako mnogi dokazi idu u prilog tome da je to najneudobniji položaj a rađanje.

Ispiranje crijeva

Klistir je drevna metoda poticanja porođaja. Ovaj postupak postao je popularan kod liječnika koji su vjerovali da se dječja groznica širi gibanjem crijeva tijekom porođaja. Ženama su klistir davali u bolnicama još 1900. kako bi im očistili crijeva te izbjegli rizik od infekcije. U nekim se bolnicama tako porođaj opetovano “potiče” svakih 12 sati.

Brijanje

Brijanje intimnog područja u bolnice se isto uelo davnih dana i to kako bi se spriječilo infekcije. Ono se naime provodilo uglavnom zbog pacijenata lošijeg socioekonomskog statusa jer se za njih eto vjerovalo da su prljaviji.

Sredinom 19. stoljeća toliko je žena imalo epiziotomiju da su liječnici zbog šavova tražili da sve rodilje budu obrijane.

Epiziotomija

Prve upute za rezanje međice pronađene su još 1794 godine u knjizi “Tretiranje primalje”, u tri dijela. Preporuka je bila koristiti postupak samo u hitnim slučajevima, kada je to nužno za zdravlje djeteta ili kada se koža ne rasteže dovoljno. No 1920. počelo se koristiti kao normalan preventivni postupak, a liječnici su smatrali da rezanje može spriječiti oštećenje fetalnog mozga djeteta te vratiti ženinu vaginu u stanje kao i prije porođaja”.

Nakon 100 godina rutinske primjene, nema dokaza da epiziotomija poboljšava ishode.

Koristilo se, ali se nije održalo:

  • Ručno čišćenje posteljice
  • Ekstrakti maka, konoplje, alkohol ili kloroform za ublažavanje bolova, kao i razne biljne mješavine
  • Teški lijekovi poput morfija zbog kojeg su žene gubile pamćenje i nisu se uopće mogle pomaknuti tijekom porođaja
  • Puštanje krvi – radi izliječenja bolesti. Trudnicama se često krv puštala prije porođaja kako bi se izbjegle infekcije, upale, konvulzije ili krvarenja.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.