Istaknute teme Za roditelje

Kako se snalaze ‘lijene’ mame i jest li jedna od njih?

lijene mame

‘Lijene’ mame gledaju kako si olakšati život. Što je loše u tome?


Neki ih nazivaju lijenima, ali drugi bi ih možda okarakterizirali kao snalažljive. Perilica suđa je puna, no možda ju je lakše upaliti da „još jednom odvrati“ nego ju isprazniti? Što vi mislite? Jeste li imali takvih trenutaka u najužurbanijim i najstresnijim danima roditeljstva? Evo što su sve radile „lijene mame“ samo da si malo olakšaju život – evo njihovih priznanja:

 1. Bacila sam posudu tupperware jer je hrana tjednima stajala u njoj. Bilo mi je jednostavnije baciti ju nego prati i nekoliko puta da se riješim tog gadnog mirisa.
 2. Ponekad u kući izgubim čarape i nikako ih ne mogu spariti. Umjesto da ih tražim, radije bacim one parove koje imam i kupim nove čarape.
 3. Stavila sam prljavo suđe s čistim u perilicu i upalila ju jer mi ju se nije dalo isprazniti ju.
 4. Pojela sam odvratni gnjecavi prljavi keks iz ruke svog sina jednostavno zato što mi se nije dalo hodati do smeća da ga bacim.
 5. Bacila sam nekoliko plastičnih dijelova pribora za jelo moga djeteta jer mi se nije dalo prati ga kada se hrana skorila na njemu.
 6. Jednom kada sam bila bolesna i morala se brinuti o svojim blizancima, ležala sam na krevetu u dnevnom boravku okružena prljavim šalicama i kutijama pahuljica. Jela sam iz njih na kauču u dnevnoj sobi, kako bih mogla ležati i istovremeno paziti na njih.
 7. Dozvolila sam djetetu da za doručak jede čips i kolače jer sam bila trudna i meni se to jako jelo za doručak i nisam željela spremati ništa drugo.
 8. Jedan cijeli tjedan prehranjivali smo se božićnim ostacima jer mi se nije dalo ništa kuhati.
 9. Nekad mi se ne da ići provjeriti djecu u sobi na katu, pa zovem njih da provire na stepenice da vidim jesu li ok.
 10. Nekad mi se ne da djeci raditi večeru pa kažem najstarijem sinu da sebi i bratu ispeče kokice. Njih dvojica budu oduševljeni.
 11. Kada sam kćerku odvikavala od pelena dogodila joj se nezgoda nekoliko puta. Te gaćice sam jednostavno bacila.
 12. Nekada znam ubiti dvije muhe jednim udarcem, pa dijete nahranim dok ga kupam u kadi.
 13. Ponekad djeci šaljem poruke na mobitel što da naprave jer mi se ne da otići do njihove sobe. Smatram se modernom mamom 21 stoljeća.
 14. Moji klinci su uvijek voljeli pljuvati hranu i bacati stvari, bili su grozni. Ponekad bih bila toliko umorna od čišćenja, da sam jednostavno pozvala psa da poliže ono što su pljunuli.
 15. Znala sam kćerku staviti na spavanje u odjeći u kojoj sam ju namjeravala drugi dan voditi u vrtić, kako bih izbjegla jutarnje muke s oblačenjem i odspavala dodatnih 15 minuta.
 16. Nakon noćnog dojenja beba bi ponekad bljucnula mlijeko na jastuk ili bi se malo mlijeka slučajno prolilo. To sam riješila tako što sam samo okrenula jastuk na drugu stranu jer mi se nije dalo ustajati i presvlačiti posteljinu.
 17. Nakon proslave rođendana moga sina bacila sam sav pribor za jelo jer mi ga se nije dalo prati. Bilo ga je previše.
 18. Ponekad mi se uopće ne da kuhati, nakon napornog dana, pa za svoju djecu uzmem brzu hranu.
 19. Odjeću iz sušilice ponekad jednostavno nabacim na jednu stolicu jer mi se ne da slagati u ormare. Ako djeca nešto ne mogu naći u sušilici ili u ormaru, znaju da moraju malo „kopati“ po stolici.
 20. Bacila sam nekoliko prljavih tetra pelena jer mi se nije dalo iskuhavati ih.

Foto: Donnie Ray Jones

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.