Istaknute teme Putoteka

Museum of Discovery and Science u Fort Lauderdaleu – cjelodnevna obiteljska pustolovina

museum of discovery and science

Museum of Discovery and Science mjesto je gdje znanost susreće zabavu

Ako vas put ikada nanese u Fort Lauderdale, koji je inače poznat kao omiljeno odredište studenata tijekom proljetnih praznika, ne propustite posjetiti Museum of Discovery and Science. U potrazi za zanimljivim odredištem, izguglali smo ovaj muzej u umjetničkoj četvrti i zaputili se u njega jedne subote.

Parking smo našli u garaži točno preko puta muzeja, a cjelodnevna karta stoji 15 dolara. Odnosno, ako nakon muzeja još budete imali snage za obilazak grada, automobil vam je na sigurnom.

Ulaznica za muzej za odrasle stoji 27 dolara, dok je za djecu od 2 do 12 godina 22 dolara. Bebači mlađi od 2 godine mogu ući besplatno, što vjerojatno i objašnjava njihov izrazito velik broj u muzeju.

Ulaznica uključuje muzejske Izložbe, znanstvene demonstracije uživo I Jedan IMAX  Dokumentarac.

Sam ulazak u muzej vrlo je impozantan. Pred vratima se nalazi ogromna instalacija, odnosno “veliki gravitacijski sat” po kojem se “kotrljaju” kugle na bazi gravitacije, pa i tamo možete neko vrijeme sjediti i uživati u pogledu i čudima znanosti. Ako želite, možete svratiti i u prigodnu trgovinu ili u kafić.

U prizemlju muzeja definitivno je najveća atrakcija za klince Discovery spot prostor, u kojem možete boraviti 1 sat i 15 minuta i za koji se morate predbilježiti na blagajni te uđete u vrijeme svog termina.

Teško je i opisati što vas čeka unutra. Prostor je to koji omogućuje razigrano istraživanje STEAM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) iskustava koja vode cjeloživotnom učenju.

Djeca tamo mogu postati piloti u avionu, znanstvenici na istraživačkom brodu, veterinari u terenskoj bolnici, prerađivači agruma u tvornici sokova, tragači za životinjama u području Evergladesa i još toliko toga. 

Umjetnost i znanost spajaju se dok djeca oživljavaju domaće ribe te morske pse na Floridi tako što digitalno slikaju svoje odabrane vrste i zatim ih puštaju u digitalni ocean, gledajući kako njihove ribe ili morski psi plivaju na ekranu Sketch and Release simuliranog oceana.

Treba još nadodati da je prostor pogodan za brčkanje, igranje vodom, penjanje i istraživanje u svakom pogledu. Svaki kutak je pomno dizajniran te podržava djetetovu otvorenu, igranje uloga te razvoj mašte, samostalnosti i samopouzdanja.

Naši klinci su najviše uživali u suradnji prilikom “berbe” agruma, njihovog prikupa i “daljnje distribucije” u vakuumske cijevi. Iako smo na webu našli informaciju da je ovo područje prilagođeno djeci do oko 6 godina starosti, u igri su uživali i dvogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci te pokoji roditelj.

U prizemlju muzeja postoji još nekoliko područja koja plijene najveću pažnju, a to su svakako uska morskog psa u koja se možete uvući za potrebe slikanja te golemi mamut.

Tu je također i dio eksponata koji se bavi floridskim vremenskim prilikama. Jako je zanimljivo te možete iskušati komoru koja simulira puhanje uragana, stvarati oblake, pokušati na računalu izgraditi kuću i opremiti ju protiv uragana te čekati da vidite je li “preživjela” njegov dolazak ili postati voditelj vijesti koji najavljuje vremensku – katastrofu.

Vrlo zanimljiv je i akvarij s razigranim vidrama, kao i vanjsko dvorište u kojem možete iskušati snagu, preciznost i koordinaciju na svim ponuđenim spravama.

Kako smo mi došli s invalidskim kolicima, odmah da napomenem da je cijelo mjesto prilagođeno invalidima i bebama, postoje pristupne rampe, dizalo i mjesto gdje možete parkirati kolica ako se odlučite ponešto obići i pješke. Jednako tako, na svakom katu se nalazi i prostrani wc.

Već pomalo umorni penjemo se na drugi kat koji je po našem sudu namijenjen nešto starijoj djeci, ali opet, ima ih svih dobi i veličina. Jedan dio posvećen je dinosaurima, a neke od njih možete i pokretati pritiskom na gumn

U srcu tog postava nalazi se i replika terenskog šatora u kojem su boravili paleontolozi, što po malo podsjeća na poznati film Jurassic park.

Imate i dio posvećen znanosti i zdravlju, pa možete obaviti operaciju uz pomoć robota, izgraditi divovski neuron, naučiti o važnosti brzog dolaska na mjesto nesreće, proučiti zdravlje svojih pluća, izmjeriti razinu stresa il ikako stojite po pitanju ravnoteže. Mi ne previše dobro 🙂

museum of discovery and science

U znanstveno-zabavnom dijelu možete lansirati vlastoručno izrađene papirnate rakete, isprobati kako je to voziti avion preko simulatora ili ući u pravi pilotski kokpit. Tu bismo još izdvojili i simulacijske komore, u jednoj možete odletjeti na Mars, dok se u drugoj održava trening za pilote u stilu Top Gun-a.

I za kraj, ako ste za malo tradicionalniju zabavu, možete potrošiti koji sat u kutku koji sponzorira KEVA, jednostavne drvene kockice pomoću kojih nastaju mala arhitektonska čuda.

foto: Dječja posla

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.