Istaknute teme Odgoj

Kako „preživjeti“ svekrvu i održati korektan odnos kada dođu djeca

Bez obzira je li vaša svekrva vrelo dobrih ideja o majčinstvu i raspolaže s više savjeta od enciklopedije ili je pak nenametljiva i samozatajna,  važno je održati dobre odnose s njom, ponajprije zbog muževe sreće.

„Preživjeti“ svekrvu prema istraživanjima znači i sretniji brak

Studija koja je trajala nevjerojatnih 26 godina i obuhvatila 373 vjenčana para, pokazala je da parovi koji su u dobrom odnosu sa svojom rodbinom imaju 20 posto manje šanse da se razvedu.

Zašto je to tako? Zato što u stvari dobar odnos s muževim ili ženinim roditeljima pokazuje da vam je stalo do vašeg partnera i takvo održavanje širih obiteljskih veza, dodatno zbližava parove. Muškarci, koji su najčešće posebno vezani uz svoje majke, imaju veće tendencije za bolji odnos sa ženom ,ako je on u prijateljskoj vezi s njegovom majkom i veća je šansa da brak ostane „na duge pruge“.

Psihologica i terapeutica za parove Suzanne Burgers 25 godina iskustva, istaknula je da je vrlo teško izbjeći svađe na relaciji svekrva – snaha i punica – zet te da jedna trećina svih parova iskusi blagi do žešći sukob sa svojtom tijekom braka. Veća vjerojatnost za sukobe je najosjetljivije vrijeme braka, to jest ono kada parovi postanu roditelji.

Doktorica Burger predlaže par trikova kako dobiti najviše iz odnosa sa svekrvom i kako reagirati u situacijama gdje se kriju potencijalne svađe.

  1. Prije obraćanja svekrvi, razgovarajte sa suprugom

Nema smisla rješavati probleme sa svekrvom , ako svoje mišljenje niste usuglasili sa suprugovim i zajednički utvrdili problem.  Jer, ako ‘napadnete’ svekrvu, muž bi mogao reagirati obrambeno, bez obzira slaže li se s vama ili ne i lako biste mogli izgubiti njegovu potporu bez da je saslušao obje strane. Iskreno recite suprugu što vam smeta i zašto i tada neka baki pristupi onaj tko lakše s njom postigne kompromis, bitno je da imate isti cilj. Na ovaj način lakše ćete zadržati dobre odnose sa svima.

  1. Nemojte baku zamoliti da nešto prestane raditi, zamolite ju za pomoć

Iako ste se i vi i muž složili da vam bakin način discipliniranja i odgajanja djeteta ne odgovara, nemojte odmah samozadovoljno otrčati i izvikati se na svekrvu. Zašto? Ako njezin odgoj prikažete u negativnom svjetlu, ona će zauzeti obrambeni stav, umjesto da uopće razmisli o onome što joj govorite. Nemojte ju kriviti i isticati joj što radi krivo, savjetuje psihologica, samo joj objasnite što je ono što vi tražite da ona napravi i što vi očekujete. Dakle, iznesite zamolbu sa zaključkom da očekujete da ta zamolba bude ispoštovana.

Potrudite se da se svekrva ne osjeti ugroženom i nepoželjnom, a svoju kritiku uputite u „sendviču dvaju pozitivnih primjedbi“. Na primjer: „Divno ste napravili ovo i ovo, ali bih vas samo zamolila da obratite pažnju na…“

  1. Što kada baka daje savjete o odgoju iako ju to nitko nije tražio

Imajte na umu da baka ima pravo na vlastito mišljenje što se tiče odgoja djece, a s obzirom na to da je odgojila i vašeg muža, kojeg ste zavoljeli takvog kakav je, onda nije baš potpuno ‘nesposobna’! Imajte to na umu koliko god dugo možete,  a posebno u trenucima kad ju želite zaskočiti zbog njezinog ponašanja i izgurati iz kuće.

Ako dođe vrijeme kada jednostavno više ne možete trpjeti, sjedite s mužem i porazgovarajte s bakom. Recite joj koliko cijenite njezinu pomoć i odgojne metode, ali da očekujete jednako tako da ona poštuje vaše, posebno jer se razlikuju od njezinih.

  1. Razmislite o njezinu motivu

Kada poželite svekrvi reći da „se nosi“, razmislite dvaput i pogledajte situaciju iz drugog ugla: unuk u životu možda  je dao novu svrhu njezinu postojanju. Ako provodi previše vremena s unukom, a nedavno je iskusila gubitak i postala udovica, doktorica Burger predlaže da joj s vremenom obzirno predočite neke druge hobije i interese kojima bi se mogla posvetiti.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.