Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako odgajati dijete koje bez povoda ulazi u sukobe s drugima?

sukobe

Sukobe mogu izazvati emocije s kojima se dijete ne zna nositi

Kako otkriti sve načina discipliniranja kada ih je danas tako puno? I kako nakon informiranja znati koji je najbolji za vaše dijete?

Jer, svako dijete je drugačije, a i situacija u kojoj se nađe. Način na koji ćete odgajati dijete ovisi o njegovoj osobnosti, stupnju razvoja, okolnostima…

Kada dijete ulazi u sukobe s ljudima iz svoje okoline, braćom, sestrama, prijateljima, pa i roditeljima, potrebno je primijeniti neki oblik discipline. Ta odgojna metoda trebala bi im pokazati da svađanje i sukobi nisu najbolje rješenje te da svoje osjećaje može iskazati na drugačiji način.

Ono što je izazvalo svađu često može biti dobra polazna točka za objašnjavanje te razvijanje odgojne metode. Na primjer, ako je vaše dijete netko gurnuo ili su mu nešto uzeli, na vama je da ga podučite kako se nositi u takvo jsituaciji.

No, što ako primijetite da dijete započinje svađe bez ikakvog razloga? Na primjer, prilazi bratu ili sestri i kreće u prepirku iako u tom trenutku nitko nije obraćao pažnju na njega niti ga izazvalo? Kako postupiti u takvoj situaciji?

Zaista ne postoji razlog?

Prema nekim stručnjacima, ne postoji započinjanje svađe bez razloga. Razlog sigurno postoji samo što vama u tom trenutku nije vidljiv. Najvažnije je da pokušate shvatiti što se u tom trenutku događa s vašim djetetom.

Je li dijete uznemireno, ljuto ili ljubomorno zbog nečega? Moguće je da se iznutra bori s nečim, a izvana to ne može nikako pokazati osim kroz agresiju.

Ako mama uspije shvatiti što je u tim situacijama “okidač”, svađama se lako može stati na kraj.

Disciplinirati ili ojačati?

Svaka mama će također morati vidjeti je li disciplina prava strategija koju treba primijeniti. Ako je njezino dijete nasilno i fizički ozljeđuje druge, potreban je neki oblik discipline, ali to može biti samo kratkoročno rješenje.

Pohvaljivanje i ohrabrivanje mogu biti puno bolji alati, a primjenjuju se kada vidite da dijete radi nešto dobro, kada je ljubazno prema drugima. Ova tehnika može dugoročno biti puno korisnija.

Komunikacija i dosljednost

Prema nekim stručnjacima, komunikacija je ključna disciplinska vještina, posebno ako se radi o starijem djetetu koje razumije što mu govorite. Razgovarajte s njima o njihovom ponašanju i zašto to rade. Razgovarajte o strategijama discipliniranja koje namjeravate koristiti (oduzimanje telefona, manje vremena ispred ekrana itd.).

No, disciplina nije toliko važna koliko dosljednost. Koju god metodu izabrali, vrlo je važno da je se i držite. Kada pak imate posla s mlađom djecom, dajte im trenutak da se smire i provjerite mogu li svojim riječima opisati što osjećaju prije nego što započnu svađu.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.