Istaknute teme Odgoj

Kada nastaju prva dječja prijateljstva?

Kada nastaju prva dječja prijateljstva te može li se prijateljstvom nazvati dječje druženje za vrijeme praznika ili druženje djece u vrtićkoj dobi? Prema spoznajama psihologa, takav odnos djece može se nazvati prijateljstvom no smatraju da i prijateljstvo prolazi više razvojnih faza kako djeca sazrijevaju te da s odarastanjem postaju bolje sposobni razumjeti perspektivu druge osobe, što dodaje dubinu i značenje njihovim prijateljstvima.

Dječja prijateljstva u početku se oslanjaju na igru, potom na blagodati koje ono pruža, a potom i na emocije

Na temelju intervjua s djecom različitih dobi, psiholog Robert Selman podijelio je prijateljstvo kod djece u 5 faza iz kojih proizlazi da djeca nisu samo ‘mali ljudi’ već da je odnos prema prijateljima različit u različitoj dobi, a postupno i sve više složen. Iako djeca već s šest mjeseci mogu prema drugoj djeci mogu pokazati veću sklonost nego prema drugima, o prijateljstvu se ipak ne može pričati prije treće godine.

1. Faza: prijatelj je onaj s kim se igram (od 3-6 godina)

Djeca za prijatelje smatraju drugu djecu s kojom se mogu igrati i s kojima im je zabavno. Njihovi prijatelji su djeca koja su u njihovoj blizini i koji rade iste stvari. Djeca u ovoj fazi imaju vrlo ograničenu mogućnost gledanja drugih perspektiva. Pretpostavljaju da i druga djeca misle kao oni pa se jako uznemire kad saznaju da drugo dijete ima drugačije mišljenje. U ovoj fazi djeca imaju sklonost nekim vršnjacima nad drugima, ali nisu tako dobri da budu pouzdani prijatelji. Na primjer, trogodišnjaci bi mogli reći: ‘Nisi mi danas prijatelj!’ ako se samo osjećaju da prijatelj ne želi raditi ono što oni žele.

Već predškolska djeca pokazuju kontinuitet u svojim prijateljstvima. Jedna studija otkrila je da je dvije trećine predškolaca koji su se međusobno tvrdili da su prijatelji bili prijatelji i četiri do šest mjeseci kasnije.

2.Faza: jednosmjerna pomoć – što je sve za mene napravljeno  (od 5 do 9 godina)

Na toj razini djeca shvaćaju da prijateljstvo nadilazi aktivnosi, ali  definiraju prijatelje kao djecu koja se prema njima lijepo ponašaju i čine za njih lijepe stvari poput dijeljenja poslastice, čuvanja mjesta u školskom autobusu ili davanja lijepih darova. U ovoj fazi djeca ne razmišljaju kako oni pridonose prijateljstvu, ali se o njima brinu.

Mogu čak za prijatelja uzeti i osobu koja im nije tako dobra da bi imali prijatelja. Također, mogu pokušati iskoristiti prijateljstvo govoreći stvari poput ‘Bit ću ti prijatelj ako učiniš ovo…’ ili ‘Neću ti biti prijatelj ako to učiniš’ i sl.

3. Faza: dvosmjerna, dobra suradnja, po pravilima (od 7 do 12 godina)

U ovoj fazi djeca su vrlo zabrinuta zbog poštenja i uzajamnosti, ali o njima razmišljaju na način da ako oni čine nešto lijepo za prijatelja, očekuju da prijatelj napraviti nešto lijepo u sljedećoj prilici za njih. Ako se to ne dogodi, prijateljstvo će se vjerojatno raspasti.

Djeca u ovoj fazi imaju tendenciju da osuđuju i sebe i druge. Oni se ocjenjuju oštro, na način na koji misle da drugi ljudi rade. Dakle, kažu stvari poput: ‘Nitko me neće voljeti zbog ovakve frizure’. Također, imaju tendenciju da budu ljubomorni, i vrlo su zabrinuti da se ne uklope pa nastoje biti kao i svi ostali.

Djeca u ovoj fazi često izmišljaju ‘tajne klubove’. To uključuje iscrpna pravila i puno rasprava o tome tko je ili nije uključen kao član.

4.Faza: intimni, međusobno podijeljeni odnosi, briga i dijeljenje (od 8 do 15 godina)

U ovoj fazi, prijatelji pomažu jedni drugima da riješe probleme i povjeravaju misli i osjećaje koje ne dijele ni s kim drugim. Djevojke, češće od dječaka, mogu imati najbolje prijatelje i očekuje se da sve rade zajedno. Osjećaju također i ljubomoru i osjećaju se izdanim ako njihov najbolji prijatelj odluči biti s nekim drugim.

5.Faza: pravo prijateljstvo – u dobru i zlu (od 12 i više godina)

U ovoj fazi djeca pridaju veliku pažnju emocionalnoj bliskosti s prijateljima. Mogu prihvatiti, pa čak i cijeniti razlike između sebe i svojih prijatelja. Također nisu baš posesivni pa je manje vjerojatno da će se osjećati ugroženo ako njihovi prijatelji imaju druge prijatelje. Zrelo prijateljstvo naglašava povjerenje i podršku i ostaje blizu tijekom vremena, usprkos odvojenosti.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.