Istaknute teme Odgoj

Istina ili mit: Očevi su pažljiviji prema kćerima nego sinovima?

očevi

Znanstvenici smatraju da su očevi nesvjesno pažljiviji prema kćerima


Sigurno ste sto puta čuli za izraz “mamin sin”, kojim se opisuje dječaka kojeg je mama, pojednostavimo, razmazila. S druge strane, kao odgovor na maminog sina, stiže tatina princeza. I dok su ipak, navodno, te razlike između sinova i kćeri manje izražene kod majki, očevi ne uspijevaju sakriti naklonost prema svojim djevojčicama.

Obraćaju li očevi više pažnje na svoje male kćeri nego sinove? Očito da, odgovor je studije provedene na Sveučilištu Emory u Arizoni.

Studija se temelji na istraživanju 52 oca, od kojih su njih 30 roditelji djevojčice, a 22 roditelji dječaka. Istraživanje se provodilo tako da su svi očevi jedan dan u tjednu i jedan tijekom vikenda imali za sebe pričvršćenu spravicu za snimanje koja je trebala zabilježiti interakciju između oca i djeteta.

Istraživači tvrde, razlike u odnosima su i više nego očite, a uključuju sljedeća “otkrića”:

  • 60 posto očeva puno osjetljivije reagira na potrebe i pozive svojih kćeri nego sinova
  • tate koji imaju kćeri pjevušili su im i zviždukali razne melodije 5 puta više od drugih
  • tate koje imaju kćeri pun osu slobodnije i, češće i otvorenije razgovarali o emocijama, pa i o tome da se osjećaju tužno
  • očevi sinova koristili su češće “pobjedonosni rječnik” i riječi poput “ponosan” , “najbolji”, “pobjeda”
  • riječi koje opisuju dijelove tijela češće se koriste u razgovoru s djevojčicama nego dječacima
  • tate dječaka angažiraniji su u grubljim igrama – tri puta češće od očeva djevojčica

No, stručnjaci upozoravaju da rezultate ipak treba uzeti sa zadrškom jer je istraživanje provedeno na relativno malom broju očeva. Usto, očevi su bili upoznati s činjenicom da ih se snima. Ipak, glavna znanstvenica u studiji Jennifer Mascaro smatra da su se očevi, unatoč toj činjenici ponašali “nevjerojatno prirodno”.

– Trebali bismo biti svjesni činjenice koliko spol, čak i nesvjesno, utječe na to kako se ponašamo prema našoj djeci – istaknula je Mascaro. Objašnjava kako djeca dođu na svijet i odmah zauzmu svoje uloge, a pravo je pitanje koliko su razlike koje radimo među njima značajne.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.