Istaknute teme Učenje i rekreacija

Jeste li i vi roditelj koji svojoj djeci piše domaće zadaće?

Stručnjaci kažu da u bilo kojem slučaju nije dobro raditi zadaći umjesto djece iz nekoliko razloga. Zanimljivo je da su mnogi od njih upravo razlozi zašto roditelji pišu zadaće.

domaće zadaće

Je li u redu miješati se djetetu u pisanje domaće zadaće?

Istraživanja pokazuju da u današnje vrijeme oko 43 posto roditelja piše domaće zadaće svojoj djeci. Možda će vas iznenaditi podatak da zadaću će prije napisati očevi nego majke.

Zašto su roditelji preuzeli teret pisanja zadaće na svoja leđa, kada većina tvrdi da i tako imaju premalo vremena za sebe?

Neki su istaknuli da je razlog za to preopterećenost djece i njihovih rasporeda. Zadaća je puno, a roditelji čak kažu da je to zato jer se profesorima ne da raditi na satu, već im je lakše uvaliti djeci da gradivo riješe kod kuće.

-Od pet predmeta tog dana, dijete donese kući pet zadaća, u prosjeku oko 15 stranica za riješiti. Mislim da je to stvarno previše. Ako je vani lijepo vrijeme, djetetu se teško koncentrirati satima. Htjelo bi ići van i igrati se – požali ose tada jednog petaša.

No, stručnjaci kažu kako djeca neće to vrijeme iskoristiti za igru vani, već vjerojatnije za igru na mobitelu. rasporedi su im pak, tumače, pretrpani zbog brojnih aktivnosti na koje su ih roditelji upisali.

Dio roditelja žali se da to moraju raditi da djeca ne bi imala loš akademski uspjeh. Navodno, njihovi kolege donose briljantne zadaće i onda se dijete osjeća neuspješno, uz mogućnost da dobije i lošiju ocjenu zbog slabijeg istvarenja.

-Mislim da većini djece roditelji pišu sastavke i rade zadaće. Neću da se moje dijete osjeća loše jer ima grešaka i jer njegova zadaća naspram njihove izgleda prosječno – izjavila je mama, također učenice petog razreda.

Nekolicina roditelja vjeruju da to što su riješili zadaću neće puno odmoći, no smatraju kako će jako puno pomoći. Istaknuli su kako im raste samopouzdanje i sretnija su. Osim što imaju više vremena, točno napisanu zadaću zbog koje su u školi opuštenija i sigurnija, djeca osjećaju da njihovi roditelji brinu i sudjeluju u procesu rada i učenja.

Jedna mama sedmaša objasnila je kako profesori ne objasne gradivo kako treba i onda očekuju da se djeca snađu sama u rješavanju zadaće. Prema njenom mišljenju, djeca ne bi trebala biti prepuštena sama sebi na “milost i nemilost”, ako nisu shvatila o čemu se radi i ako se profesor ne da raditi.

-Ne samo moje, već se puno djece žali da profesori olako daju zadaću, samo kažu od 21 do 25 stranice. Ja pregledam bilježnicu i vidim da to stvarno nisu zapisali, nekad ne nađemo niti podatak u knjigama. Onda oboje googlamo. Djeca ne bi trebala usvajati gradivo tako što sama traže podatke za domaću zadaću kojih nigdje nema – smatra mama.

Nekad dijete pak, doznali smo, zaboravi na zadaću pa ju treba riješiti u rekordnom roku, što je za mnoge roditelje poziv da uskoče i spase situaciju. Poslati dijete bez zadaće u školu je veliki NE-NE! Jedna skupina roditelja priznaje da će uskočiti i napisati zadaću kada dijete treba vremena za učenje jer se približavaj uispiti.

-Ne pretjerujem kad kažem da nam na zadaće nekada ode i po tri sata. Ako je drugi dan test, nema šanse da ću pustiti djetetu da gubi vrijeme – izjavio je jedan tata.

Stručnjaci kažu da u bilo kojem slučaju nije dobro raditi zadaći umjesto djece iz nekoliko razloga. Zanimljivo je da su mnogi od njih upravo razlozi zašto roditelji pišu zadaće.

Prvi

Prvi je taj što profesori gledajući zadaću ne mogu procijeniti dijete kako treba i znati što je shvatilo, a što ne.

Drugi

Drugi je razlog što djeci pokazujete da se pogreške ne toleriraju i da ih je bolje ne napraviti. Zadaća mora biti 100 posto točno i samo takva je dobra. Djeca će kasnije strepiti od svake greške, a izgubit će i vjeru u sebe jer im roditelji svojim uplitanjem poručuje da nisu sposobna sama riješiti zadaću.

Treći

Ako se roditelji upliću djeci u rješavanje zadaće, to može stvoriti zbunjenost oko toga što su čije dužnosti i odgovornosti. Je li pisanje zadaće na djetetu ili roditelju?

Četvrti

Djeca zbog stalne pomoći mogu lako početi odustajati od svega. Ako je netko uvijek tu da priskoči, jednostavno se osloniti na njega i prebaciti mu svoju odgovornost.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.