Istaknute teme Putoteka

Je li u redu voditi djecu na put tijekom školske godine – kada nisu praznici?

Neki roditelji smatraju da to ne može ni na koji način naštetiti djetetu i njegovim ocjenama te da se sve uvijek stigne nadoknaditi.

Mnogi roditelji vode djecu na put za vrijeme trajanja nastave – nekima je to i isplativije

Djeca su napokon dočekala proljetne praznike, neka od njih će ih provesti kod kuće, druga s roditeljima kreću na put.

Putovati za vrijeme praznika lijepo je iskustvo, no što je s “izvlačenjem djece” iz škole kako bi se što ranije krenulo na željenu destinaciju, izbjeglo gužve i slično? Ili pak s “uzimanjem” slobodnog tjedna usred godine, kada praznika još uopće nema na vidiku?

Je li u redu markirati u korist putovanja?

Neki roditelji smatraju da to ne može ni na koji način naštetiti djetetu i njegovim ocjenama te da se sve uvijek stigne nadoknaditi. Drugi idu i korak dalje u razmišljanju te smatraju da će djeca sigurno više naučiti na putu nego u školi. Javili su se i oni koji smatraju da su im djeca preko godine pod prevelikim pritiskom te je nužno “ukrasti” po koji dan od školskog tjedna i pobjeći negdje da se djeca i roditelji psihički odmore.

-Svaka čast školstvu, ali nikad mi nije žao izvući djecu iz škole radi puta i doživljaja. Oni obožavaju putovati, naslijedili su to od mene, nikad im nije dosta i stalno smo u nekom stanju pripravnosti – napisala je mama na svom blogu te dodala je kako zna da je uspjeh u školi usko povezan s tim koliko se nastava pohađa, ali ona ne želi odgojiti takvu djecu.

-Ne želim da moja djeca žive današnjim preužurbanim životnim tempom. Da ne vide vrijednost bijega u prirodu za produljeni vikend. Da ne uživaju u putovanjima zbog pritiska radnog mjesta. Da, možda nikad neće imati najbolje ocjene, ali imat će toliko toga drugoga – kazala je.

Na putovanjima se toliko toga može naučiti, složit ćemo se svi, a djeca tako sigurno i lakše pamte i upijaju stvari. Stoga ne čudi činjenica da su je mnogi roditelji podržali u komentarima, pa čak i neki profesori.

-Ja sam učiteljica i uvijek ću reći da za putovanja, pa i tijekom školske godine! Zajedničko vrijeme s obitelji ne može se mjeriti ni sa čime – napisala je.

-Muž i ja često putujemo zbog posla i trudimo se voditi djecu što je češće moguće, bez obzira na školu. Želimo da vide i dožive što više toga, upoznaju različite kulture, društva…to je nešto što nemaju priliku u školi. Uvijek biram odlazak na put prije sjedenja u klupi – komentirala je jedna mama.

Nekolicina roditelja istaknula je kako je isplativije putovati u vrijeme kada nisu školski praznici jer tada cijene aranžmana znatno porastu, a usto ne mogu svi roditelji uvijek u vrijeme praznika dobiti dopust.

Očito je da živimo u društvu koje voli putovati i koje se ne orijentira nužno prema školskim praznicima. Pa ipak, našlo se i onih koji smatraju da se školu ne bi trebalo prekidati jer za putovanje uvijek ima vremena.

-Žao mi je, ali ne slažem se. Smatram da djeca imaju dovoljno praznika – dovoljno vremena i za odmor i za putovanja. Toliko da na kraju ne znaju što bi i bude im dosadno. Škola je obaveza, kao i odlazak na posao i djeca bi trebala znati da svoje obveze moraju izvršavati – glasio je jedan komentar protiv putovanja i izostanka.

Bilo je i onih koji su i oštrije reagirali.

-Da, samo to radite dok u školi ne budu učili dijeljenje razlomaka ili nešto slično pa ćete zagorčati život i sebi i njima na idućih nekoliko mjeseci. Nadam se da će vam se onda isplatiti uživanje na obiteljskom putu koji se lako mogao odigrati i za vrijeme bilo kojih praznika – poručila je jedna mama kojoj se ideja o putovanjima tijekom školske godine očito nešto manje sviđa.

Naišla je na još istomišljenika.

-Ljubazno ću se ne složiti sa svima koji žele putovati za vrijeme škole. To pokazuje nepoštovanje prema učiteljima. Ima dovoljno prilika da se isplanira odmor – komentirala je druga mama.

Tema je to o kojoj bi se dalo puno raspravljati, i u kojoj će jedni uvijek isticati značaj obiteljskog vremena i novih iskustava, dok će drugi objašnjavati da ima dovoljno školskih praznika i da nema potrebe putovati dok bi djeca trebala sjediti i učiti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.