Istaknute teme Za roditelje

Je li u redu poslati dijete kod bake na čuvanje svaki vikend?

kod bake

Svaki vikend kod bake – pretjerano ili normalno?

Postoje parovi koji na kraju tjedna jednostavno žele predah i vrijeme za sebe. Zato, ako imaju mogućnost, djecu pošalju kod bake i djeda na čuvanje svaki vikend, računajući kako će i njima biti drago imati čak dva dana na raspolaganju s unucima.

No, postoje roditelji koji i osuđuju ovakvo ponašanje. Smatraju da je u redu tu i tamo zatražiti pomoć kada želite negdje izaći zajedno, no da je svaki vikend previše te da takvo ponašanje graniči, ako i nije iskorištavanje. Također, pitaju se ovi “vikend baka” skeptici, zašto roditelji, kada im je u stvari vikend i jedino slobodno vrijeme koje mogu kvalitetno provesti sa svojom djecom, to i ne rade? Zašto ne planiraju izlete, kratka putovanja, odlaske u kazalište, šetnje ili obiteljske jutarnje odlaske na kavu i sladoled? Koliko su zapravo posvećeni svojoj djeci ako ih se “rješavaju” svaki vikend.

Radi li se o pretjeranoj komociji ili obostranom zadovoljstvu između roditelja, baki i djedova i unuka?

Jedan britanski portal proveo je istraživanje na ovu temu među svojim čitateljima i čitateljicama. Evo što oni misle o toj temi:

– Baka i deda koji mogu biti s unucima od petka na večer do nedjelje ujutro! Pa to je fantastično!

– Divno je kada djedovi i bake imaju privilegiju da provedu vrijeme sa svojim unucima. Voljela bih da su moja djeca imala tu priliku.

– Neki djedovi i bake nisu stigli biti uz svoju djecu dok su odrastala zbog posla i drugih obaveza. Zato kada dobiju unuke, žele pomoći što više mogu. I mislim da je to u redu. Kada ja budem imala unuke, željet ću biti s njima što je više moguće.

– Moja mama obožava čuvati moju djecu. Nisu kod nje svaki vikend, ali dosta često ih čuva. Kada ih ne dovedem neko vrijeme, odmah zove i pita kad će doći.

– Baka voli da joj dovedem unuke jer još uvijek radi i preko tjedna je dosta zauzeta. Vikend je u stvari jedino vrijeme kada može biti s njima i to joj savršeno odgovara.

– Svaka obitelj je drugačija. Volim kada pošaljem svoju djecu baki i dedi za vikend. Napokon se mogu dobro naspavati. No, mislim da je svaki vikend možda previše često. Za svakoga od nas.

Dok je veliki dio roditelja podržao ideju vikenda samo za njih, drugi su našli mnoge zamjerke.

– Znači, moji roditelji nikada ne bi trebali imati vikenda samo za sebe?!

– Kada imate djecu, imate i odgovornosti. A te odgovornosti ne završavaju vikendom.

– Baka i deda su odgojili svoju djecu, ne moraju i tuđu.

– To su obitelji koji očito imaju jak sustav podrške u baki i djedu i to je super. Ali zašto uopće imati djecu ako ne želite provesti s njima niti jedan vikend?

– Za mene je vikend vrijeme za moju obitelj. A to uključuje i djecu.

– To je poprilično ekstreman potez. Kao da se djeca moraju nekako uklopiti u naš život, a ne da mi svoj život prilagodimo njima.

No, na kraju krajeva, nemaju svi jednake mogućnosti te oni kojima baka i djed nisu u blizini ili pak nisu voljni pričuvati djecu, protivnici su ovakvih vikend rješenja. Drugi, koji uživaju u dvodnevnoj slobodi, brane svoje stajalište te tvrde kako zbog toga svi imaju koristi. Što vi mislite?

foto: pexels.com

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.