Prehrana

Izbacite odlazak u pekarnice i smanjite sol u dječjoj prehrani

Ako ste među onim roditeljima koji kao međuobrok djeci svakodnevno kupujete neki pekarski proizvod ozbiljno bi trebali razmotriti alternativni obrok. Naime, prema medicinskim preporukama, djeca u dobi od 7 do 10 godina dnevno bi smjela pojesti do 5 grama soli. Ona mlađa djeca trebala bi unositi još manje soli dok je za odrasle osobe preporuka 6 grama soli. Previše soli u organizmu uzrokuje niz problema i bolesti pa je dnevne količine potrebno pratiti što je više moguće.

Birajte djeci hranu koja nije previše slana, kroz nekoliko tjedana smanjena količina soli bit će im sasvim dovoljna

Istraživanjem je utvrđeno kako više od 30 posto učenika svakodnevno kao međuobrok konzumira neki pekarski proizvod u kojima je prosječno oko 2 grama soli. Prosječan dnevni unos kuhinjske soli u Hrvatskoj iznosi za žene 10,2 g po danu, a za muškarce 13,3 g te je više nego dvostruko veći od preporučenog unosa. Naravno, i odrasli najveći dio dnevnog unosa kuhinjske soli unose gotovim ili polugotovim proizvodima od kojih su na prvom mjestu kruh i pekarski proizvodi.

Što jesti i kako ograničiti unos soli

Hrana koja obično sadrži puno kuhinjske soli: slanina, šunka, pršut, suho meso, kobasice, salame, usoljena riba, sirevi, čipsevi, slane kokice, masline, sojin umak, ukiseljeno povrće, gotova jela, juhe iz vrećica, gotove mješavine začina i dodaci jelima, sendviči, pizze, hamburgeri, umaci, kolači i slastice, biskviti, kruh i pekarski proizvodi

Izaberite stoga hranu koja sadrži malo kuhinjske soli: svježe, sušeno ili smrznuto voće i povrće, svježi kravlji sir, ementaler, mozzarella, jogurt, jaja, svježa riba, svježe meo, birajte namirnice koje sadrže do 120 mg natrija na 100 g hrane, koristite zamjene za kuhinjsku sol, kao npr. kalijev klorid, magnezijev klorid, amonijev klorid ili kalcijev klorid, izbjegavajte dodavanje kuhinjske soli pri kuhanju i dosoljavanje tijekom jela.

I za kraj – budite strpljivi: Naime, osjet slanosti ovisi o količini kuhinjske soli pa će vam se hrana činiti bljutava samo u početku, no već kroz 2-3 tjedna receptori za sol u ustima postat će osjetljivi i na malu količinu kuhinjske soli, a okus hrane činit će vam se još bogatijim nego prije.

Ovdje možete pročitati opširnu brošuru HZJZ.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.