Istaknute teme Prehrana

Nove studije pokazuju da djeca bolje jedu u školi nego kod kuće

bolje jedu

Djeca bolje jedu u školi, tamo je samo 24 posto obroka lošije kvalitete

Nova istraživanja pokazuju da kada je kvaliteta prehrane u pitanju, mnoga se djeca bolje hrane u školi nego u vlastitoj kući.

Svi znamo koliko je zdrava i raznovrsna prehrana važna za pravilan razvoj djeteta, a mnogi roditelji s tim izgleda, muče muku. djeca su kod kuće izbirljiva, odbijaju mnoge namirnice, najedu se slatkiša između obroka, vole nezdrave zalogaje. Ispada da se svim tim problemima najlakše može stati n akraj ako djecu pošaljete u školu.

Novo istraživanje pokazuje da djeca jedu bolje kad su u školi nasuprot kada su kod kuće. Studija je također otkrila da kvaliteta obroka opada gotovo svugdje osim u školama. Ova studija, smatraju njezini tvorci, mogla bi imati utjecaj na mnoge obitelji diljem svijeta.

Kada se provodilo istraživanje o kvaliteti hrane, došlo se do idućih zaključaka:

  • najlošije sušto se tiče dječje prehrane ocijenjeni restorani, kod kojih se u 80 posto slučajeva poslužuje nedovoljno kvalitetna hrana
  • nešto su bolje trgovine mješovitom robom, pa je kod njih 45 posto obroka smatra nekvalitetnima
  • škole su nudile najkvalitetniju hranu, tako da je tamo 24 posto obroka ima lošu prehrambenu kvalitetu

Ova studija tvrdi da djeca koja ne pohađaju školu zbog covida 19 uglavnom imaju lošiju kvalitetu prehrane jer njihovi roditelji zbog pretrpanog raspored ali ostalih obaveza uglavnom pribjegavaju brzoj prehrani i kupovnim obrocima ili naručuju iz restorana u kojima se, podsjećamo, obroci ne smatraju dovoljno nutritivnima.

Poruka provoditelja studije roditeljima glasi:

-Trebate biti pažljiviji u vezi s prehrambenim oznakama na hrani koju kupujete djeci i posebno paziti na dodavanje šećera. Djeca zaslužuju zdravu hranu gdje god se nalazila i trebala bi joj biti lako dostupna.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.