Istaknute teme Odgoj

Ispadi bijesa kod starije djece – što kada četverogodišnjaci nanovo “polude”?

Kako se dijete približava trećoj godini života, ispadi bijesa počinju “jenjavati” jer ono ima sposobnost izraziti svoje osjećaje, a zauzeto je i razvijanjem drugih područja svoga života kao što su imaginacija, igra pretvaranja…

Ispadi bijesa kod starije djece glasniji su, agresivniji i pogađaju tamo gdje treba!

No, iako ste mislili da možete odahnuti, ne nadajte se previše. Kod neke djece ispadi bijesa se vraćaju oko četvrte godine života i to s iznenađujućim zaokretom! Naime, četverogodišnjaci su jači, pametniji, okretniji i glasniji kada treba “podivljati”. Usto, inteligentniji su pa znaju kako lakše “udariti” roditelja po “pravim gumbima”. Također, malo veća djeca znaju da imaju određenu moć u obitelji, što za neke roditelje, one manje čvrste ruke, može biti vrlo opasno. Važno je ne popustiti i proglasiti poraz pred djetetom, niti pretjerano reagirati.

Evo što vam je činiti kada vaše četverogodišnje dijete “odluči” opet proživljavati ispade bijesa:

Pošaljite pozitivnu poruku

Jasno recite djetetu što očekujete od njega. Budite pozitivni i specifični u svojim uputama: “Očekujem od tebe da se ponaša pristojno kod bake. Možeš joj pokazati svoje nove slikovnice pa ti možda pročita jednu. Nakon ručka idemo kući.” Ako djetetu ovako objasnite, to mu ima više smisla od prijetnji poput: “Neću trpjeti tvoje ispade bijesa kod bake i očekujem da se dobro ponašaš!” Dakle, iako ne možete utjecati na dijete tijekom izljeva bijesa, pokušajte što je više moguće učiniti prije.

Ne pojačavajte ispade

Ne dozvolite svojem djetetu da koristi bijesne ispade kao sredstvo za postizanje nekog cilja. Na primjer, ako dijete zna u trgovini, pred policama s igračkama samo treba početi vrištati i histerizirati, a vi ćete mu kupiti nešto samo da ga ušutkate, već imate unaprijed stvoren određeni obrazac ponašanja.

Idući put, prije nego uopće uđete u trgovinu, obavijestite dijete da nećete kupiti nikakvu igračku (ili slatkiš) i da mu bilo kakvo prigovaranje, plač ili druga vrsta ponašanja neće pomoći u tome da promijenite odluku. Kao “utješnu nagradu” ponudite djetetu nešto zanimljivo, npr. da vam pomaže vaditi namirnice na pult pored blagajne.

Samo recite ne!

Trgovci namjerno izlažu slatkiše i igračke tako da djeci budu što vidljiviji i dostupniji. Ako su ih slučajno uspjela “promašiti” na polici, to se nikako ne smije dogoditi pred blagajnom gdje je sve uvijek krcato “slatkim grijesima”. No, koliko god vaše dijete bude uporno “samo još ovo” i “molim te mama”, ako ste odlučili da to nećete kupiti, vi budite još uporniji. djeca ponekad znaju “poludjeti” ispred blagajni i čak baciti neku čokoladu ili bombone, no nemojte da vam bude neugodno. Trgovci su sami krivi što takve stvari “nabijaju” djeci na nos.  Jednostavno recite “ne”, pa ako to vaše “ne” izdrži sve napade, dijete će napokon shvatiti da kad kažete ne, to uistinu i mislite.

Ignoriranje?

Treba li ignorirati ispad bijesa ili ne? Vaša odluka treba biti temeljena na tome što je uzrok takvog dječjeg ponašanja. Ako ste ocijenili da dijete samo želi privući vašu pažnju, ignorirajte. Ako dijete vidi da ne odobravate takvo ponašanje i da na njega ne reagirate, poslat ćete mu jasnu poruku da ono nije prihvatljivo. Ako se dijete “prebaci” na dobro ponašanje, budite ga spremni ohrabriti i primijetiti njegov popravak.

Ako odlučite ignorirati djetetov ispad bijesa tako da ćete se udaljiti, ostavite dijete s porukom: “Mora da si jako ljut kad se ovako ponašaš. Kada se smiriš ja ću doći i pokušati ti pomoći.” Potom se udaljite, ali ne predaleko i omogućite djetetu da vrati prisebnost.

Naučite dijete da višak negativne energije izbaci iz sebe na drugačiji način

Omogućite djetetu da osjećaje izbaci iz sebe na drugačiji način od ispada bijesa. Potičite ga da to učini riječima, plesom, organizirajte plesno natjecanje i ispucajte se uz omiljenu muziku. Upotrijebite stari madrac kao nešto na čemu se dijete može do mile volje iskakati ili nabavite trampolin. Potaknite ga da crta ono na što je bijesno i potom razgovarajte o tome.

Zapamtite još da izljevi bijesa kod dvogodišnjaka i četverogodišnjaka nisu jednaki.  Dok kod prvog vi imate fizičku kontrolu, ovaj drugi je već jači i ljući te bi se moglo dogoditi da vas u bijesu pokuša udariti. Također, još jedan negativan scenarij može se dogoditi ako zatvorite dijete njegovu sobu da se “ohladi”. Mnogi bijesni četverogodišnjaci znaju pritom uništiti svoje igračke. Ostanite mirni ako se to dogodi, objasnite djetetu da su to njegove igračke i da ih nećete zamijeniti novima, tako da je bez njih, na žalost, ostalo.

Ako dijete uništava dijelove sobe, vrlo vjerojatno će nakon prvog takvog ispada bijesa i samo ostati šokirano onime što je napravilo i teško da će to ponoviti. Kod malo veće djece možete “zahtijevati” da odrade to što su uništili i zadati im kućne poslove koje će obavljati kako bi se iskupili. No, ako se destruktivno ponašanje nastavi, najbolje je potražiti stručnu pomoć.

Još detaljnije i ispadima bijesa kod djece možete pročitati ovdje. Pročitajte i kako se nositi s ispadima djece u javnosti – ovdje. 

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.