Edukacija i savjeti Istaknute teme

Zbog ovakvih roditeljskih ponašanja djeca ne odrastu odgovorne osobe

Mnogi roditelji upadnu u poznatu mentalnu zamku želeći da djeca prožive njihovo djetinjstvo u kojem sami nisu imali toliko prilika kao što ih ima danas.

odgovorne osobe

Odgovorne osobe neće postati djeca kojoj se u svemu udovoljavalo

Roditeljska ljubav ne poznaje granica i većina njih učinit će sve što treba za svoje dijete. Ponekad je to sve – previše što za posljedicu može imati neuspjeh. Roditelji se tada pitaju gdje su pogriješili. Kako su uz sav trud i svo davanje uspjeli stvoriti neodgovorno dijete koje ne može prihvatiti ne za odgovor.

Lako, uz nekoliko pogrešnih roditeljskih ponašanja:

Ne prepoznajete potencijal

Mnogi roditelji upadnu u poznatu mentalnu zamku želeći da djeca prožive njihovo djetinjstvo u kojem sami nisu imali toliko prilika kao što ih ima danas. Forsirajući ono što je njima bitno, roditelji guše djetetove želje, potencijal i sprječavaju ih da odrastu u uspješne, samostalne osobe.

Razmazili ste dijete

Zašto ne bih, kad si to mogu priuštiti, pomislit će i izreći mnogi – ponosno. Zbog mnogih razloga roditelji danas žele i više nego ugoditi svojoj djeci kupujući previše igračaka, preskupu odjeću, vodeći ih na luksuzne odmore i slično. Na žalost, iako time većina pokušava nadoknaditi to što nema volje ili vremena za svoje dijete, ove stvari neće donijeti željene rezultate i stvoriti sretno dijete.

Previše materijalnog

Ako ste uzrujano dijete tješili kupujući mu slatkiše i igračke, stvorili ste odraslu osobu koja će možda misliti da njihova mentalna sreća ovisi o posjedovanju stvari. Uostalom, djeca koja imaju previše svega često to ne znaju cijeniti niti se igrati, važno im je samo da imaju.

Niste dosljedni

Ako ste postavili pravila i granice, samo kako biste ih kasnije sami prekršili i popustili djetetu – znajte da ste na putu da stvorite osobu koja nema nikakvu životnu stabilnost.

Tko je bolji roditelj?

Kada par djeluje zajedno i složno, velika je mogućnost da će njihovi ciljevi biti ostvareni. No, ako se jedan roditelji pokuša istaknuti kao “bolji” i omiljeni, naći će se na putu koji nikuda ne vodi. Kompetencija među roditeljima uništava i odnos s djetetom, a i onaj međusobni.

Želite ga zaštitit od svega

Vaše dijete se muči s nekim ili nečim, a vi znate rješenje situacije – tako je lako priskočiti i ponuditi rješenje No budete li t o često radili, vaše dijete se neće naučiti nositi sa uobičajenim životnim poteškoćama, kamo li s nečim težim i izazovnijim.

Problemi, neuspjesi, strahovi i odbijanja uobičajen su dio odrastanja i svatko ih treba proživjeti i doživjeti.

Podcjenjujete njihove školske izazove

Nemojte okarakterizirati svoje dijete kao lijeno ili glupo ako im treba dugo vremena da riješe matematički problem. Djeca mogu imati problema s učenjem unatoč trudu i entuzijazmu. Učenje može postati kazna za vaše dijete ako ima problema s obradom znanja ili pamćenjem stvari. Dobra je ideja potražiti savjet stručnjaka ako primijetite da vaš mališan ima poteškoća u učenju.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.