Edukacija i savjeti Istaknute teme

Iritantne dječje navike i kako se nositi s njima

Sasvim je normalno da vas neko dječje ponašanje izbaci iz takta i polagano dovodi do ludila. Dječji posao je, navode psiholozi, da testiraju vaše granice, a osim toga, jednostavno ne znaju drugačije i vi ste tu da riješite ono čime niste zadovoljni.

Evo najčešćih iritantnih navika:

Kopanje nosa

To je posve prirodno i normalno ponašanje, ali naravno, društveno neprihvatljivo i ne baš lijepo za vidjeti. Usto, pedijatri naglašavaju, radi se o izvrsnom načinu prenošenja bakterija. Kada djeci počnemo napominjati da kopanje nosa nije u redu, trebat će im neko vrijeme da ta opomena padne na plodno tlo. Dok se to ne dogodi, nemojte dramatizirati, nudite djeci maramice i spremite se na često pranje ruku kako biste se riješili nečistoća.

Šaranje

Djeca se u nekom razdoblju svog života, najčešće od dvije godine na dalje, pretvore u pravog Picassa koji posvuda ostavlja svoje tragove. Ovaj problem je dosta škakljiv, jer ako dijete u ponedjeljak pošara zid plavim flomasterom i vi se izvičete na njega, to ne znači da u utorak crveni flomaster neće biti u upotrebi, jer djetetu je druga boja sasvim nova priča. Jedini način za sprječavanje ovakvog ponašanja je stalno nadgledanje djeteta ili držanje pribora za bojanje na sigurnoj udaljenosti.

Ponavljanje istoga u beskonačnost

Čitanje jedne te iste slikovnice sto puta, pjevanje iste pjesme 50 puta dnevno, svake večeri ista priča za laku noć. Psiholozi navode da se radi o kritičnom dijelu ranog učenja i zato djeca vole „utvrditi lekciju“. Preko tih beskonačnih ponavljanja djeca uče jezik, jezične fraze, opažaju detalje…nama se možda diže kosa od 10 puta ispričane priče, ali djeci to predstavlja dijeljenje iskustva. Kako počinje rasti, u redu je djetetu ponuditi i neko raznolikije štivo, ali dok je malo, ne budite prestrogi oko omiljene slikovnice.

Nestrpljivost

Poznato je da su djeca nestrpljiva, no koliko točno? Psiholozi kažu kako bi trogodišnje dijete trebalo biti sposobno dočekati da roditelj završi rečenicu kako bi ono moglo početi pričati, ali da isto tako sigurno nije sposobno zapamtiti nešto što ga zamolite i ponoviti to za 30 minuta – to je potpuno nerealistično za tu dob. Ako vas dijete često prekida u razgovoru i ne dozvoljava vam da ga dovršite, recite nešto poput: „Vidim da mi imaš nešto važno za reći i želimo to čuti, ali  kada dovršim ono što sam ja počela pričati“. Ako nastavite prekidati svoje razgovore čim to dijete zatraži i posvetite mu smjesta pažnju, nastavit će se tako ponašati, vjerujući da se sve vrti oko njega. Što duže to bude trajalo, teže ćete riješiti ovo ponašanje.

Napadaji bijesa

Savladavanje napadaja bijesa je kontroliranje impulsa, što je vještina koju treba naučiti. Psiholozi naglašavaju da je ta vještina teška za savladati i četverogodišnjacima, čak i petogodišnjacima,  a kamo li mlađem djetetu. Imajte strpljenja, sigurno ne očekujete da trogodišnjak preko noći ovlada abecedom ili da petogodišnjak nauči pisati nakon pola sata vježbanja, pa tako morate i na ovo strpljivo čekati. Umjesto da kada dijete dobije napadaj bijesa, vi također dobijete jedan, pokušajte drugačijim pristupom: „Uh, vjerujem da si stvarno htio tu igračku i sigurno je frustrirajuće što je ne možemo kupiti. Shvaćam te, ali tako stvari stoje i trenutno nemamo novaca za nju“.

Cendranje

Gotovo sva djeca prolaze fazu cendranja i to je posve normalno. Ak one možete slušati djetetovo cendranje i uvijek popustite i udovoljite mu, šaljete jasnu i glasnu poruku.“Ovo je idealan način na koji možeš manipulirati sa mnom“. Pa dobro razmislite hoćete li i dalje popuštati ili ćete se oglušiti na 15 minuta/pola sata i ostati čvrsti.

Izbirljivost

Nakon što dijete navrši 18 mjeseci, ponekad mu je potrebno istu hranu ponuditi 10 do 15 puta dok ju napokon ne prihvati. Da, radi se o doista velikom broju pokušaja. No, djeca neku hranu nikada ne prihvate i to je isto u redu. Roditelji često kod male djece zaborave uvažiti da im se nešto sviđa, a nešto im se doista uopće ne sviđa, kao niti nama odraslima. Zato, ako dijete poludi kada vidi brokulu, jednostavno pokušajte s nekim drugim povrćem i nemojte forsirati.

Pretjerane reakcije

Djeci je sve vezano uz njih hitno i relevantno te je sve povod za ispad bijesa, vrištanje, plač. Ne može složiti kocke kako treba? Kreće rušenje, šutanje, udaranje. Netko je prevrnuo njegov tanjur – urlanje, i plakanje do povraćanja. Drugo dijete je „posudilo“ njegovu igračku – histerija,  ispadi bijesa, udaranje..okušajte da vas ovakve pretjerane reakcije ne izbace iz takta i da vas ne iziritiraju. Lakše je to savjetovati nego učiniti, ali imajte na umu da su djeca često ‘melodramatična’ samo kako bi privukla vašu pažnju i izmamila reakciju.

Griženje

Između devet i 18 mjeseci, čin ‘griženja’ je čisto eksperimentalne prirode. No, griženje koje se nastavi izvan te granice treba rješavati. Kada se griženje javi kod starije djece, probajte naći okidače za takvo ponašanje: da li su to glad, strah, umor, zubi? Ako je nešto od toga, posvetite se rješavanju izvora problema, prije nego zubi završe u nečijoj ruci. Ako dijete ugrize drugo dijete, psiholozi savjetuju momentalnu reakciju, prvenstveno u vidu isprike drugom djetetu i roditelju, dajući do znanja da je problem primijećen i da se radi na njegovom uklanjanju. Od tog drugog roditelja nećete dobiti zahvalnost, ali barem će vidjeti da vam je stalo, dok će u suprotnom o vama imati vrlo loše mišljenje.

Pokazivanje

Normalno je da su djeca znatiželjna i da istražuju svoje tijelo te to ne treba imati nikakvo dublje značenje.  Djeca također vole provoditi vrijeme gola i neopterećena, ne imajući pojma zašto to ponekad nije u redu. U redu je kada se takve stvari događaju između četiri zida, no neka djeca vole „sve što imaju“ pokazati i u javnosti. Ako vaše dijete ovo radi takvo nešto, obzirno ga upozorite da svoje privatne dijelove ne treba i ne smije pokazivati svima i da to može raditi u privatnosti svoga doma.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.