Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Dnevnik bolesnog djeteta: Kako preživjeti viroze, gripe i sve ostale bolesti

Vaše dijete ujutro kašlje/kiše/ima poljev/curi mu iz oka…ako ste već iskusni s vrtićkim i školskim bolestima, najbolje je da kod kuće imate spremnu barem osnovnu priručnu ljekarnu.

viroze

Školska godina je počela, vraćaju se viroze, prehlade i druge školske “radosti”

Jeste li već postali sretni dobitnici neke od viroza nakon povratka u jaslice, vrtić ili školsku klupu? Rekli su nam da vladaju razne; respiratorne viroze, adenovirusi, rota, druge crijevne, a alergije su isto u porastu i to u takvom obliku da djeca ostaju kod kuće. Ah da, širi se i konjuktivitis.

Svaka od ovih viroza može prikovati vaše dijete uz krevet, a potencijalno i vas pokraj tog kreveta. Kako se najbolje pripremiti za dane kada nam prehlada, gripa i inih problema neće manjkati?

Organizirajte se

Vaše dijete ujutro kašlje/kiše/ima poljev/curi mu iz oka…ako ste već iskusni s vrtićkim i školskim bolestima, najbolje je da kod kuće imate spremnu barem osnovnu priručnu ljekarnu.

Kako biste odlučili što raditi prvo:

 1. Izmjerite temperaturu. ako dijete ima temperaturu, treba ostati kod kuće najmanje 24 sata. Možete provjeriti idući dan. Ako ima i temperatura potraje dulje od tri dana, bilo bi dobro barem nazvati liječnika.
 2. Ako je dijete povraćalo, neka ostane cijeli dan kod kuće.
 3. Ako dijete nema temperaturu i ne povraća, stručnjaci predlažu testiranje na COVID-19 i po potrebi odlazak u izolaciju. Ako je test negativan, pratite simptome.
 4. Postoje li neki drugi simptomi koji vas zabrinjavaju, potražite pomoć pedijatra/svog liječnika.

Posložite prioritete i smanjite stres

Bolovanja zbog djece za roditelje su krajnji testovi njihove strpljivosti i na to se trebate naviknuti. Ponekad je teško suočiti se s time da morate otpustiti sva vaša očekivanja od radnog dana pred vama i jednostsvno ostati kod kuće.

Ujutro si uzmite kratki dio dana kako biste se riješili što više tog stresa zbog ostanka kod kuće:

 1. Otkažite ili odgodite sastanke koje ste trebali imati
 2. Pokušajte produljiti rokove ili posao delegirajte nekom drugom ako možete
 3. Zatražite pomoć – na poslu ili kod kuće, ako je moguće

Ne bojte se

Primamljivo je prepustiti se panici kad vam je dijete bolesno ima na primjer visoku temperaturu. Ali vrlo je malo vjerojatno da će ih sama povišena temperatura povrijediti. Groznica zapravo pomaže imunološkom sustavu vašeg djeteta u borbi protiv infekcije.

Također, broj na toplomjeru ne pokazuje ozbiljnost bolesti, već se bolje usredotočiti na opće stanje svog djeteta i druge simptome. Loše opće stanje čak i bez temperature, može biti povod za odlazak liječniku.

Pribor za prvu pomoć neka bude u pripremi

Spomenuli smo već da bi u k ući bilo dobro imati osnovne stvari za osnovne dječje viroze. Evo nekoliko ideja:

 • lijekove protiv bolova i neugode: ibuprofen i paracetamol
 • tomplomjer
 • aktivni ugljen, enterosgel
 • nazalni aspirator
 • čepiće ako imate mlađu djecu
 • test za COVID
 • fiziološka otopina i nekoliko šprica
 • za crijevne viroze dobro je pripremiti nekoliko čistih plahti i nepromočivu navlaku za madrac

Važno je da je udobno

Jedna od prvih i najvažnijih stvari koju možete napraviti kad se dijete razboli je ta da se osjeća udobno, ako već ne može ugodno. Dodatni pokrivač, jastuk ,premještanje u drugu sobu, manje svjetla, više svjetla…sve to važni su aspketi postizanja zdravlja.

Budite im pri ruci, smireni i nježni, pogledajte s njima omiljenu emisiju, skuhajte čaj ili toplu čokoladu.

I vaše zdravlje je bitno

Kada su vaše osnovne potrebe zbrinute, kada je vama ugodno i udobno, onda ste u najboljem stanju da pomognete svome djetetu. Zato, ne zaboravite na sebe.

Ako se pak osjećate bolesno i iscrpljeno, nemojte ignorirati vlastite simptome i igrati se nadčovjeka. Zatražite pomoć ako je moguće, dok se i vi i dijete oporavljate. ako to pak nije moguće, pokušajte objasniti djetetu situaciju i smanjite intenzitet pomoći do granice gdje se oboje osjećate najugodnije moguće.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.