Istaknute teme Oprema i uređenje

10 beskorisnih igračaka koje ne treba kupovati maloj djeci, a koje roditelje dovode u očaj

Ako imate malo dijete, sigurno često od prijatelja dobivate brojne poklone. Malo tko će doći do vas, a da ne kupi nekakvu igračku koje su danas prilično povoljne. Ovih 10 stvari sigurno ste dobili na poklon, a ne samo da će vas izluditi, već vjerojatno neće nimalo koristiti vašem djetetu. Ako pak čitate ovaj popis, a spremate se u goste, pokušajte ove stvari NE kupiti.

Nije svaki poklon dobar poklon, ovih deset svakako izbjegavajte

1. Instrumenti

Malo dijete neće znati kako pravilno koristiti klavijaturu, bubanj, gitare, trube i slično. Osim što ti predmeti zauzimaju mjesto u kući, bučni su i gotovo neupotrebljivi za malu djecu. Bilo kakav instrument prije 5,6 godine nema smisla, a vremena za odgajanje glazbenika ima.

2. Uradi sam – perlice i sl.

Mnogi žele kupiti koristan poklon pa kupe uradi sam pribor – od perlica i slaganja narukvica i dodataka za kosu do slaganja drugih sličnih djelića raznih mozaika. To su pokloni za stariju djecu kada već razviju osjećaj igranja sa sitnim dijelovima i kada ih neće jednostavno prosuti po cijeloj sobi.

3. Čarobne igračke koje rastu u vodi

To može biti bilo što od žabe, zmije do superheroja ili jajeta dinosaura. U osnovi, potopite ih u vodu 24-72 sata i strpljivo čekate dok se udvostručuju, utrostručuju svoju veličinu ili se čak mogu pretvoriti u nešto sasvim drugo. Iako zvuči tako zabavno, miris koji ove male stvari stvaraju nije nimalo ugodan, voda se pretvara u sluzavu baru, a osim toga morate imati nešto satima na putu. Kad završi transformacija Igračka izlazi sluzava, smrdljiva i neupotrebljiva i što je najbolje, samo malo veća od početne.

4.Lažni kućni ljubimci

Kupiti pravog kućnog ljubimca da bi mala djeca imala zabavu je nedopustivo no ništa bolje nije niti s lažnima. Djeci daju lažnu nadu misleći da će ih, ako se pobrinu za igračku u konačnici roditelji nagraditi s pravim ljubimcem. Dijete će stalno dosađivati da želi pravog ljubimca sve dok jednoga dana izgubi interes za igračku i više ju uopće ne koristi (naravno jako brzo).

5. Slajm

Ako je vaše dijete prilično neuredno, nema goreg poklona za čišćenje kuće od slajma. Plastelin je mama beba za ovaj izum koji je djeci jako zanimljiv no posebno “opasan” za tepihe, kauče, odjeću… Pokušaj “igraj se na stolu” trajat će neko vrijeme no budite spremni na brojne nezgode.

6. Plastične loptice

Dvije riječi: lopte posvuda. Ovaj poklon je zgodan za nekomu pokloniti – velika vrećetina puna šarenih loptica. No u konačnici dijete će ove loptice razbacati po stanu za 10 sekundi i na roditeljima je da ih skupljaju… Ima li taj poklon smisao?

7. Odjeća

Ne samo da je to najmanje zabavno za bilo koje dijete da se otvori, odabir odjeće bez savjetovanja s roditeljem o stilu ili veličini njihove djece nikada nije dobra ideja. Razmislite prije kupnje je li odjeća dobar izbor i koliko poznajete i dijete i roditelje i veličinu. Nema smisla kupiti body za veliku bebu ako je beba malena očekujući “narast će”

8. Čarobni pijesak

Izraz “lako čišćenje” kojim se većina ovih paketa može pohvaliti daleko je od istine. Ova stvar je posvuda: između pukotina u parketu, ispod kauča, po podu…. Što se tiče čarobnog pijeska, zgodan poklon ako će se koristiti samo vani iako i ondje napravi nered.

9. Abecedne pjenaste prostirke

Na prvi pogled možda mislite da je ovo izvrstan dar. Konačno, negdje mekano za moje dijete da se igra i spriječi se da se zabije u moje drvene podove. No, i nije baš tako. Čim djeca shvate kako je zabavno rastrgati ih, igra je gotova. Zbogom danima kada je to bio zaštitni sloj između poda i vašeg djeteta, Pozdrav danima kada će ih koristiti kao kao mačeve i oružje.

10. Naljepnice

Biste li unajmili dvogodišnjaka da vam potpuno redizajnira kuću? Ako je odgovor ne, ne kupujte dvogodišnjem djetetu naljepnice. Bez obzira koliko ga nadzirali, naći ćete naljepnice po cijeloj kući: na zidovima, na stolovima, slikama… Naljepnice nisu zabavne ni za koga, osim za dijete koje trči okolo s čoporom u ruci i označava sve na vidiku.

Razmislite dakle o nekim jednostavnijim i provjerenim poklonima poput Lego kockica, bojanki ili drugim manjim i čvrstim igračkama koje neće roditelje staviti u probleme. Cilj igračke je djete nečemu poučiti i zabaviti, a ne natjerati roditelje u očaj.

Foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.