Edukacija i savjeti Istaknute teme

Kako pravilno disciplinirati dijete i doprijeti do njega?

Prije discipliniranja također bi bilo poželjno razmisliti o cilju kojeg želite postići. Jer, vjerojatno je cilj otprilike ovakav – želite da se vaše dijete pristojno i moralno ponaša, ali jednako tako da se osjeća voljeno i zaštićeno.

Disciplinirati dijete može biti izazov, pogotovo ako ne znate točno što treba raditi

Kada disciplinirate, uvijek budite smireni

Kada djetetu pristupite ljuti i već iznervirani, teško da će ono usvojiti lekciju koju mu želite prenijeti jer će vjerojatno biti previše uplašeno vašim vikanjem i raspoloženjem. Također, moguće je da ćete i zbuniti dijete ako ste nekoliko minuta prije bili dobro raspoloženi, jer djeci naše promjene raspoloženja još nisu potpuno jasne.

Na primjer, dijete skače po krevetu, a vi ste previše iscrpljeni da biste reagirali i to mu dozvoljavate. Za dvije minute, dijete sruši lampu i vi tada počnete nekontrolirano urlati. Djetetu nije jasno što se dogodilo u te dvije minute i zašto ste mu prvo dozvolili da skače, a sada se ljutite? Zato, prije nego krenete opominjati i dijeliti lekcije, prvo se smirite da vas dijete shvati ozbiljno te da ga ne uplašite i zbunite vikom.

Razmislite o ishodu

Prije discipliniranja također bi bilo poželjno razmisliti o cilju kojeg želite postići. Jer, vjerojatno je cilj otprilike ovakav – želite da se vaše dijete pristojno i moralno ponaša, ali jednako tako da se osjeća voljeno i zaštićeno.
Ako je vaše mišljenje takvo, onda razmislite dvaput prije vikanja i fizičkog kažnjavanja ili neke druge vrste kažnjavanja koje bi moglo povrijediti djetetovo samopouzdanje. Zato, prvo odlučite što točno želite postići, a tek onda odaberite alat kojim ćete se poslužiti.

Povežite se na emocionalnom nivou

Kada je dijete pod emocionalnim stresom, histerično plače ili ima ispad bijesa, potrebno mu je približiti se na emocionalnom nivou prije nego krenete rješavati problem. Dakle, kleknite kraj djeteta, zagrlite ga, uspostavite kontakt očima i recite nešto umirujuće, jer u stanju u kojem se nalazi dijete vas neće moći doživjeti onako kako biste vi to željeli. Jednom kada se smiri, možete zajedno potražiti rješenje problema.

No, rješenje nije to da vi podilazite djetetu ako ono urla jer želi keks prije odlaska u krevet. U tom slučaju, trebate preusmjeriti njegove želje ne nešto drugo. Na primjer, ponudite mu da ćete za vikend zajedno peći kekse, ali sada možete pročitati knjigu.

Ne izolirajte i ne kažnjavajte dijete fizički

Puno je razloga zašto ne disciplinirati svoje dijete fizičkim kažnjavanjem, a jedan od glavnih je taj što stručnjaci naglašavaju da tako nećete ništa postići. No, moderni pristupi upitnim su proglasili i pauze, odnosno vrijeme kada pošaljete djecu u njihovu sobu da se ohlade i razmisle o svemu.

Naime, tako uskraćujete djetetu jednu važnu razvojnu lekciju, a  ta je da dijete mora komunicirati kada je ljuto i povrijeđeno i kada između vas iskrsnu problemi. To je stvar socijalizacije vaše djece prilikom koje ih činite otpornima na vanjski svijet u kojem se oni neće imati gdje povući i razmisliti o svojim postupcima kada iskrsnu neki konflikti.

Učite ih empatiji

Kada vaše dijete uvrijedi li povrijedi neko drugo dijete u parku, scenarij je sljedeći: Vučete dijete preko cijelog parka do onog drugoga, kako bi se ispričalo. Kažete mu što treba reći i dijete to automatski ponovi, no jako je malo u stvari naučilo iz cijelog ovog postupka gdje je samo ispunjavalo vaše zahtjeve da ne bi bilo dodatno kažnjeno. Kao prvo, možda nije niti svjesno što je točno učinilo, što je to ružno reklo ili napravilo, jer mala djeca nisu svjesna koje će radnje ili riječi nekoga povrijediti, ako im vi ne ukažete na to.

Drugo, sigurno ne zna kako je to što je reklo ili učinilo utjecalo na drugo dijete i kako se to dijete zapravo osjeća. Dakle, morate dijete dovesti u situaciju da samo shvati kako je drugom djetetu jer na taj način ono spoznaje povrijeđenost ovog drugog  i težinu svoga djela. „Kako bi se ti osjećao da ti je netko oteo najdražu igračku i bacio ju ?“ ili „Kako bi ti bilo da te je netko gurnuo i udario?“ – pravi su načini da to postignete.

Budite primjer

Svi roditelji žele da ih njihova djeca vole i da se ugledaju na njih. A djeca se ponašaju onako kako ih roditelji nauče. Zato, nemojte ih previše razmaziti, jer se neće znati snaći u stvarnom svijetu, ali niti biti previše strogi jer bi ih to moglo distancirati od vas i otjerati u buntovništvo.  Možda najbolji način da postignete ono što želite jest da se vi ponašate najbolje što možete i što češće, kroz svoje ponašanje šaljete pozitivne poruke koje biste željeli da vaše dijete primi.

Budite otvoreni, društveni, spremni pomoći, strpljivi, pokazujte im ljubav i osjećaje. Pustite djecu da sama nauče griješiti i da u skladu sa svojim kapacitetima samostalno istražuju svijet oko sebe.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.