Istaknute teme Za roditelje

Devet stvari o kojima roditelji razmišljaju zadnji dan vrtića

zadnji dan vrtića

Zadnji dan vrtića, za roditelje znači dva mjeseca odmora ali i smišljanja aktivnosti


Zadnji dan vrtića, barem za većinu roditelja, već se sasvim približio. Za dio roditelja ova godina je posebna jer će njihovi mališani od jeseni u školu pa im je zadnji dan vrtića prije ljetne stanke ujedno i zadnji dan vrtića uopće. Osim što rastanak izaziva emocije kod djece, i onoj koja odlaze u školu na jesen i onoj koja ostaju, posljednji dan vrtića izaziva i različite emocije kod roditelja, naročito mama.

S jedne strane vlada uzbuđenje jer će dijete biti slobodno za zabavno ljeto i brojne avanture, s druge, ako nemate planova za ljeto, izaziva brigu jer je pred njima posao aktivnosti za sljedeća dva mjeseca. Iz tih razloga donosimo devet najčešćih stvari o kojima roditeljima razmišljaju zadnji dan vrtića:

Nema više užurbanog ustajanja i spremanja 

Sigurno svi roditelji iza sebe imaju bezbroj jutarnjih spremanja obilježenih borbom s djecom o tome što će obući, kako će zavezati kosu, što će obuti, jesti… Slijedi stanka od dva mjeseca bez takvog stresa.

…ili dolaska u vrtić – zadnji!

Bez obzira kada ustali i krenuli, među roditeljima ima onih koji uvijek stižu u vrtić među zadnjima. Jutro čini svoje i neugodnost kasnog dolaska iz mjeseca u mjesec nije se smanjila. Barem na dva mjeseca više nećete morati voditi svakodnevnu utrku s vremenom. 

Stanka oko vozikanja djece

Osim odlaska u vrtić i povratka doma,  završetkom vrtića završava i većina drugih aktivnosti izvan vrtića. Nastavak slijedi u rujnu. 

Stanka oko socijalnog druženja

Rođendani, igranje s prijateljima izvan vrtića ili u parku u kvartu… Sve to prestankom odlaska u  vrtić također zastaje i roditelji imaju vremena da se povuku i odmaraju.

Opušten raspored

Ljeto može biti nestrukturirano, lijeno i sporo. Izlazak iz kreveta u 9 ujutro i igranje u dvorištu bez cipela, odjeća po izboru, sladoledi, lagani ručak…

Lakše propuštanje rođendana i drugih socijalnih kontakata

Iako obveze i druženja ne prestaju niti ljeti, lakše ih je izbjegavati jer svatko lakše prihvaća izgovor da niste u omogućnosti doći jer ste na moru. Iako su prijateljstva i druženja s prijateljima iz vrtića za svaku pohvalu, ponekad je roditeljima zbilja potreban odmor.

Djeca su slobodna sve do jeseni, svaki dan!

Iako u nekim slučajevima ova činjenica olakšava život (dulje spavanje, manje vozikanja…), roditelje ponekad zna i plašiti. Najčešće se pitaju kako će zabaviti djecu da cijele dane ne provode u kući. U nekim gradovima djeci se nude razne ljetne, najčešće i besplatne aktivnosti pa svakako proučite što se nudi i upišite dijete na neku aktivnost.

Bez vrtića djeca se ulijene

Tijekom ljeta djecu uhvati lijenost i znaju se izležavati ili zavlačiti po cijele dane. Dajte im dobar primjer, angažirajte ih u kućanskim obvezama i upišite na vannastavne aktivnosti kako bi što manje bila pred TV-om, na mobitelima i u osami.

Nikamo bez kreme za sunčanje

Krema za sunčanje mora biti obvezna pri svakom izlasku na sunce dužem od 20-ak minuta, naročito u vremenu od 10 do 17 sati.

Djeca rastu

Završetak vrtićke godine roditeljima najbolje svjedoči koliko su djeca već odrasla. Bilo da imaju 3, 4,  5 ili 6 godina, roditelji postaju svjesni da djeca odrastaju i da će uskolo biti veliki školarci, a ne više vrtićke  bebe.

foto: Leonid Mamchenkov

 

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.