Istaknute teme Zdravlje i sigurnost

Djevojčice i dječaci drugačiji su zlostavljači: Svatko ima svoj “omiljeni” način

Otkriti kako spol utječe na nasilje igra veliku ulogu u prevenciji istog. Rodni stereotipi također igraju ulogu u zlostavljanju jer izravno utječu na uklapanje male djece u njihove rodne uloge.

zlostavljači

Zlostavljači obično vole i trebaju podršku svoje “ekipe”

Djeca svaki dan doživljavaju nasilje kroz gurkanje, ismijavanje, vrijeđanje, manipuliranje, udaranje, širenje tračeva i slično. Svako nasilje, bez obzira svodi li se ono na ponižavanje ili sakrivanje stvari je drugačije, a ovisi i o spolu nasilnika. Naime, dječaci i djevojčice imaju različite taktike provođenja ovog nepoželjnog ponašanja.

Tako djevojčice više koriste društveno povezanu agresiju, dok dječaci češće sudjeluju u fizičkom maltretiranju. To ne znači da ženski rod neće biti fizički agresivan u nekom trenutku ili da dječaci neće isključiti druge, ali na zlostavljanje obično utječe spol.

Društvena agresija je podmukla vrsta zlostavljanja koju odrasli često prođu nezapaženo. Umjesto da uzrokuje fizičku štetu, takva agresija ima za cilj povrijediti nečije osobne odnose ili društveni položaj žrtve.

Zašto je važno razumjeti ove razlike?

Otkriti kako spol utječe na nasilje igra veliku ulogu u prevenciji istog. Rodni stereotipi također igraju ulogu u zlostavljanju jer izravno utječu na uklapanje male djece u njihove rodne uloge. Dječaci su socijalizirani da budu snažni i neovisni, dok su djevojčice odgajane da budu pune razumijevanja i osjetljive.

Djeca koja se pak ne ponašaju u skladu s ovima zadanim ulogama, često postaju meta nasilnika. Na primjer, dječak koji bi se radije igrao s djevojčicama, od svojih će vršnjaka pobuditi bijes. Neovisna djevojčica koja ne brine o tuđem mišljenju od svojih će prijateljica iz razreda vjerojatno doživjeti zavist i isključivanje.

Dječaci zlostavljači

Dječaci su skloni odabiru agresivnijih metoda zlostavljanja. Skloni su nasilničkom ponašanju te će napadati druge kada pokažu slabost. Mnogi, unatoč tome što se doživljavaju kao “alfe”, okupljaju oko sebe grupu sljedbenika jer im je potrebna podrška. Ovi sljedbenici će često učiniti ili reći bilo što samo da se ukope u grupu i ostanu dio nje.

Nasilnici uživaju u statusu koji im donose tučnjave i maltretiranja drugih te su dosta izravni u svojim istupima. Usto, neće maltretirati samo druge dječake, već će se usmjeriti i na djevojčice.

Izravni su pa je njihovo devijantno ponašanje lako uočljivo roditeljima i nastavnicima te postoji mogućnost intervencije.

No, dječaci su skloni i suptilnijim oblicima maltretiranja, iako većina ljudi ne povezuje manipulaciju, klike, glasine i izopćenje s muškim spolom. Ali to se događa prilično često. Bitno je još za napomenuti da se nasilje među dječacima završava brže, odnosno traje kraće nego ono među djevojicama.

Djevojčice zlostavljači

Maltretiranje od strane djevojčica uključuje verbalne napade, izopćenje, širenje glasina i ogovaranje – oličenje zlobnog ponašanja. One prikrivaju svoje zlostavljanje i ponašaju se na više pasivno-agresivne načine, zbog čega je ovu vrstu zlostavljanja teže uočiti.

Kao i dječaci, djevojčice također formiraju grupe oko vođe. Ali u tim grupama, posebno u klikama, one su u stalnom natjecanju jedne s drugima. Kao rezultat toga, djevojčice u svojoj grupi nikad istinski ne vjeruju jedne drugima.

Tako je “glava” ženske klike često zabrinuta da će u svakom trenutku izgubiti svoju moć u korist drugog člana grupe koji se čini vrjednijim od nje. Ako se to dogodi, klika će se formirati oko novog vođe.

Većina nasilnica ne djeluje sama. Umjesto toga, obično imaju suučesnice ili sljedbenice koji podržavaju njihovo ponašanje. Sljedbenice i one koji žele postati dio grupe okupit će se oko primarne nasilnice kako bi stekli veći društveni položaj i po mogućnosti njezinu naklonost. Popustit će pod pritiskom vršnjaka i maltretiranjem čak i kad znaju da je to pogrešno, samo kako bi osjetile pripadnost.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.