Edukacija i savjeti Istaknute teme

Zlostavljanje brata ili sestre na djetetu ostavlja ozbiljne psihološke posljedice

zlostavljanje

Kada je u pitanju zlostavljanje, ono se ne odrazi uvijek samo na direktnu žrtvu

Iako samo možda nije doživjelo verbalni ili fizički udarac, dijete će i dalje biti pod ozbiljnim psihološkim stresom ako svjedoči maltretiranju brata, sestre, rođaka…

Živimo u uvjerenju da niti jedan roditelj neće i ne želi namjerno nauditi svojoj djeci, no mnogi su pod stresom i raznim drugim pritiscima. Zbog manjka vremena, pomoći i podrške sa strane, mogu zanemariti svoju djecu, zapustiti ih ili pak verbalno i/ili fizički zlostavljati.

Mnoge su studije koje se bave zlostavljanom djecom jer to je goruće pitanje, no što je s bliskim rođacima zlostavljane djece?

Prema nekim studijima dijete koje je samo svjedočilo takvom zlostavljanju može imati ozbiljne psihičke posljedice.

Iako možda zvuči čudno da je u nekom kućanstvu jedno dijete zlostavljano, a drugo nije, to se u stvari dosta često događa. Dakle, nisu sva djeca u kućanstvu uvijek tretirana jednako. Roditelji se mogu iz nekog samo sebi znanog razloga “obrušiti” na jedno od djece, dok će se prema drugome ponašati potpuno normalno.

No, na kraju će posljedice po oboje djece biti jednake. Neki od simptoma koji se mogu pojaviti su oni depresije, ljutnje i anksioznosti.

Psiholozi pojašnjavaju da kada govorimo o “zlostavljanom djetetu” ne treba uvijek misliti samo na ono koje je direktno zlostavljano, već i na djecu koja nasilje trpe indirektno.

Jednogodišnjom studijom proučavalo se 7000 djece starosti od jednog mjeseca do 17 godina, koja su u tom razdoblju iskusila neku vrstu nasilja (udarac, vrijeđanje, zastrašivanje…), no ne kao oblik discipline.

Utvrđeno je da su najvećoj razini zlostavljanja bili izloženi dječaci, a sva djeca koja su svjedočila zlostavljanju brata ili sestre imala su povećanu razinu tjeskobe, bijesa i depresije.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.