Edukacija i savjeti Istaknute teme

Zašto je bolje da dijete ima manje igračaka?

manje igračaka

Manje igračaka znači više kreativnosti i istraživanja


Igračke su važne za dječji razvoj, jer uče djecu o svijetu kroz slike, zvukove, oblike i teksture, a nas upoznaju s našom djecom.  Igračke šalju poruke i uče djecu vrijednostima. No, mudri roditelji itekako razmišljaju o broju igračaka koje će kupiti svojoj djeci, jer manje je ponekad više. Danas su dječje sobe uglavnom zatrpane desecima igračaka, no kako u stvari manje igračaka može donijeti više koristi djetetu:

Djeca nauče biti kreativnija

Uz previše igračaka djeca neće imati priliku u potpunosti razviti svoju maštu. Bez previše igračaka djec apolako počinju otkrivati i koristiti stvari iz svoje okoline za igru i to na najmaštovitije moguće načine.

Dulje zadržavaju pozornost

Kada je u dječji život uključeno previše igračaka, nivo pažnje počinje opadati jer dijete ima previše izbora odjedanput. Tešk oda će dijete naučiti cijeniti u potpunosti igračku koja je pred njim, kada mu se nudi još 50 drugih opcija oko njega.

Razvijaju bolje socijalne vještine

Djeca s manje igračaka bolje nauče razviti interpersonalne vještine s odraslima i drugom djecom. Nauče se ispitivati i odgovarati na pitanja te razviti kvalitetnu konverzaciju.

Nauče više cijeniti stvari

Imaju li djeca puno igračaka, velika je vjerojatnost da će manje paziti na njih jer što znači jedna manje kada je tu puno drugih? Također, neće nikada naučiti cijeniti ijednu od njih, ako je zamjena uvijek nadohvat ruke. Imate l idijete koje stalno uništava igračke, sklonite većina od njega, pa ćete uskoro vidjeti kako će čuvati one koje su mu ostale.

Razviju veću ljubav prema čitanju, muzici, crtanju…

Manje igračaka dat će prostora vašoj djeci da se otvore drugim zanimacijama…knjigama, filmovima, crtanju, glazbi, plesu…Na taj će način otvoriti vrata novih svjetova te neće biti ograničeni samo na učenje preko igračaka.

Manje se međusobno svađaju

Roditelji vjeruju da će više igračaka pomoći braći i sestrama da se manje svađaju jer će pred sobom imati više izbora i manje razloga za otimanje. no, to je rijetko slučaj jer sa svakom novom igračkom roditelji u stvari daju djeci poticaj da se krenu svađati oko nje. Pametno izabrane igračke koje potiču zajedničku igru, bolje su riješenje.

Uče se ustrajnosti

Kada djeca ne shvate neku igračku il ine mogu složiti što su zamislila postanu nervozna i brzo odustanu, pogotovo ako oko sebe imaju dovoljno izbora. No, ima li dijete manje igračaka na raspolaganju, bit će ustrajnije da “riješi problem” do kraja i nauči se završavati stvari koje je započelo.

Manje su sebična

Djeca koja imaju sve što požele počinju vjerovati da mogu imati sve na što im pogled padne. Često ih zato njihovo ponašanje počne voditi u nezdrav i nepoželjan životni stil – razmaženo ponašanje i ispade bijesa ako im se nešto uskrati ili u otimanje igračaka drugoj djeci jer smatraju da na to imaju pravo.

Nađu zadovoljstvo i izvan trgovin igračkama

Djeca koja su naučena i odgajana da se predmet njihovih želja može kupiti novcem, teško će se razočarati kada krenu prva nezadovoljstva u njihovim malim životima. No, ne budete li najveći naglasak stavljali upravo na igračke, djeca će naučiti da postoji više toga što ih zanima te pokazati interese za muzeje, kazališta, izlete…te na kraju stvari čija je vrijednost trajna te ne prođe u trenutku kada dobiju što žele.

foto: Ian Schofield

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.