Djeca s teškoćama u razvoju Novosti i događanja

Vukovarski leptirići od Zagreba dobili pomoć za dječju terapiju

Vukovarski leptirići i tijekom 2016. moći će brojnoj djeci s teškoćama omogućiti potrebne terapije


Zahvaljujući donaciji Grada Zagreba od 60 tisuća kuna, udruga Vukovarski leptirići i tijekom 2016. moći će brojnoj djeci s teškoćama u razvoju omogućiti provođenje Neurofeedback terapije. Donaciju je Udruzi osobno predao gradonačelnik Milan Bandić koji se družio s djecom i roditeljima koji su pojasnili o čemu je riječ. Naime, Neurofeedback je kompjuterizirana metoda praćenja i davanja povratne informacije o električnoj aktivnosti mozga, odnosno, postupan proces učenja koji iskorištava sposobnost mozga da se samostalno regulira i traži ravnotežu.

-Neurofeedback uspješno koristimo kod poremećaja pažnje i koncentracije, sa ili bez hiperaktivnosti, poremećaja iz autističnog spektra, impulzivnosti, raznih poteškoća učenja, govora, disharmoničnog razvoja te ostalih smetnji ponašanja. Roditelji, ali i stručnjaci koji rade s djecom,su kod djece primjetili napredak u govoru, komunikaciji, kognitivnom i emocionalnom smislu, smanjenju broja napada, agresivnosti, autoagresivnosti i migrena te brojnih drugih simptoma- kazala je Viktorija Mati iz Udruge.

Dodala je da troškovi Neurofeedback terapije, osim plaće za neurofeedback terapeutkinju, uključuju i jako skup potrošni materijal koji s obzirom na velik broj djece u terapiji traje relativno kratko.

BandićU Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići neurofeedback trening se provodi od travnja 2014.godine, kada se uz pomoć donacija kupila oprema i educiralo tri stručne osobe, a nedavno je educirana još jedna osoba.

-Treninge je, do siječnja 2016. godine prošlo 58-ero djece, a trenutno je u tretmanu  19 djece. Njih provodi magistra psihologije, educirana za primjenu neurofeedback metode, a jedan ciklus traje 20 treninga po 40 minuta – istaknula je V.Mati.

Zbog velikog broja djece na listi čekanja kojima je neurofeedback neophodan postoji potreba i za 2 neurofeedback terapeuta da bi terapija bila kontinuirana, a sve je više djece kojima je potreban neurofeedback (kao i ostale terapije koje udruga pruža).Redoviti rehabilitacijski tretman neophodan je i zbog toga što su djeca uključena u udrugu trenutno u optimalnoj fazi razvoja kad je moguće postići velike pomake u njihovom razvoju.

-Pomoć Grada Zagreba omogućit će upravo to – neophodan rehabilitacijski tretman koji uspješno poboljšava simptome djeci s poteškoćama u razvoju, omogućuje im napredak u razvoju i poboljšava njihovu kvalitetu života, kao i kvalitetu života njihovih bližnjih – zaključila je V.Mati.

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.