Novosti i događanja

Vlada daje jednokratnu pomoć korisnicima doplatka i tuđe pomoći i njege te najavljuje i plaćanje dijela vrtića

Roditeljima koji primaju doplatak za pomoć i njegu djeteta ili osobnu invalidninu bit će isplaćena naknada u iznosu od 150 eura.

jednokratnu pomoć

Jednokratnu pomoć možete očekivati već u listopadu

Kako bi olakšala posljedice inflacije, Vlada priprema paket mjera u kojem će pomoć dobiti i korisnici dječjeg doplatka.

Za jedno djece predviđena je pomoć od 50 eura, za dvoje djece 100 , za troje 150, četvero 200, a za petero vi više djece 300 eura.  

Ova, mnogim roditeljima dobrodošla potpora bit će isplaćena korisnicima doplatka u listopadu, a onima koji su u postupku ostvarivanja prava, isplata će se izvršiti u studenom.

Roditeljima koji primaju doplatak za pomoć i njegu djeteta ili osobnu invalidninu bit će isplaćena naknada u iznosu od 150 eura.

Osim što Vlada ovim mjerama pokušava suzbiti posljedice inflacije, premijer Andrej Plenković objavio je još i da je Vlada izradila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune, a također se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića. 

-Osiguravamo sredstva jedinicama lokalne samouprave za vrtiće kojima su oni osnivači, ali i privatnih vrtića i sufinanciramo od 6,25 posto pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu ovisno o stupnju razvijenosti grada ili općine. S time krećemo već od 1. listopada. Za Zagreb će to primjerice biti 7,7 milijuna eura – objasnio je premijer.

Dodao je još kako će Vlada tim potezom pridonijeti svom cilju da 90 posto djece u Hrvatskoj ima smještaj u vrtićima, a prije tri godine taj broj iznosio je 70 posto.

foto: Vlada.hr

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.