Istaknute teme Za roditelje

Treba li uspjeh na kraju školske godine nagraditi ili proslaviti?

Postavlja se pitanje je li školski uspjeh pametno nagrađivati ili ga je ipak dovoljno samo proslaviti? Nekada je odlazak na brzu hranu, sladoled ili sok djeci bila dovoljna nagrada jer se tim malim gestama ipak obilježio njihov rad i trud.

uspjeh na kraju školske godine

Uspjeh na kraju školske godine roditelji su počeli pretjerano nagrađivati

Školska godina se primiče kraju, posljednji je trenutak za ispravljanje ocjena i “navlačene” prosjeka. Poneki još imaju i testove ispred sebe, no kada se sve zbroj i oduzme, većina ocjena bi već mogla biti zaključena.

Kažu da je zadnjih godina trend odlikaša, a posebno superodlikaša u padu, pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će prosječno uspjeh učenici postići na kraju ove školske godine.

Roditelji, čini se, svaki uspjeh počeli su izdašno nagrađivati. Djeca se hvale kako ih, ako prođu s odličnim uspjehom, čekaju poprilično primamljive nagrade. Spominju se putovanja u Pariz i Barcelonu, novi iPhonei, playstationi, pametni satovi, bicikli, hooverboardi i električni romobili, pa onda i “skromniji” pokloni od 100 eura od djeda i bake, nove tenisice, dres omiljenog igrača, a netko će zbog odličnih ocjena napokon moći i obojati kosu.

Postavlja se pitanje je li školski uspjeh pametno nagrađivati ili ga je ipak dovoljno samo proslaviti? Nekada je odlazak na brzu hranu, sladoled ili sok djeci bila dovoljna nagrada jer se tim malim gestama ipak obilježio njihov rad i trud. Danas su apetiti narasli, a rast su potaknuli sami roditelji koji kao da se natječu koji će dati više, iako se svi stalno žale kako nemaju novaca.

Stručnjaci kažu kako se školski uspjeh ne bi trebao “plaćati” jer obrazovanje spada u područje koje nikako ne zaslužuje mito.

-Djeca danas nemaju nikakvih obaveza i odgovornosti osim učiti, zato ih ne bi trebalo za to posebno motivirati. Kupnja poklona za ocjene i konačan uspjeh djecu može motivirati da uče samo kako bi nešto dobila, što će često voditi u “štrebanje” nego u pravo i kvalitetno učenje. Također, djeca trebaju shvatiti da ne uče kako bi bili nagrađeni već da su dobre ocjene put u lijepu budućnost – komentirali su stručnjaci.

Kada se pita roditelje, oni mahom tvrde kako će te nagrade biti simbolične ili nikakve, no čija su onda ta djeca koja se hvale zavidnim repertoarom poklona?

-Rekli smo sinu da kao nagradu za učenje tijekom cijele godine taj vikend kad završi škola idemo u toplice. To je više za opuštanje od svih obaveza i učenja nego nagrada za ocjene, a uživat ćemo svi – komentirala nam je jedna mama.

Roditelji ipak zvuče – skromnije

-Dat ću sinu novce da odvede par svojih prijatelja na pizzu i da se malo počaste i proslave. Ništa nikad nismo kupovali z a kraj škole – dodala je druga mama.

-Kupit ćemo mu bon za playstation. Ništa nije tražio i neće biti ništa veliko i skupo. Tek tolik oda zna da cijenimo njegov rad i trud – objasnili su jedni roditelji.

–Rekli smo kćeri da ako zapne i prođe s pet, slijedi nagrada. Onda je počelo natezanje oko toga što kupiti, njezini zahtjevi su otišli u krivom smjeru. Na kraju smo kroz razgovor odlučili da može ići kasnije spavati, može ostati sat vremena dulje vani i vodim ju shopping. Namjeravam potrošiti do 80 eura – ispričala nam je mama sedmašice.

Jedni roditelji priznali su kako su ovog ljeta i tako planirali put u London, ali su djetetu to prikazali kao nagradu za odličan uspjeh te je ona svima ispričalo kako ide u London ako prođe s pet.

-Naravno, sva su joj djeca zavidna i govore kako im super ‘starce’, pa su krenula nadglasavanja što će tko tražiti svoje roditelje. Sad mi je žao što smo joj to uopće rekli. Samo smo ju htjeli malo pogurati – komentirali su roditelji. Nitko od ispitanih nije spomenuo obiteljski ručak, odlazak na kolače, sladoled ili neku drugu tradiciju koja bi jednostavno trebala govoriti “svi smo preživjeli ovu školsku godinu”.

Čini se da će trgovci kako na početku godine, sve češće dobro zaraditi i na njezinu kraju.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.