Edukacija i savjeti Istaknute teme

Preambiciozni roditelji često stvore anksioznu djecu

Također, nije rijetkost da takvi roditelji prenesu svoje emotivno stanje na dijete. Ako sami osjećaju strah ili anksioznost od djetetova uspjeha ili neuspjeha, to mogu prenijeti na dijete te time samo ugroziti njegovu izvedbu.

preambiciozni roditelji

Preambiciozni roditelji stvore dijete koje ne zna samo donijeti odluku

Bilo da jure neke vlastite neostvarene snove ili jednostavno žele svojoj djeci osigurati najsvjetliju moguću budućnost, preambiciozni roditelji često mogu učiniti više štete nego koristi. Kako ih prepoznati?

Oni nerijetko upisuju djecu na mnogobrojne aktivnosti koje su sami izabrali po principu da su upravo one najbolje za djecu. Dječji interesi tu igraju manju ulogu.

Imaju nerealna očekivanja i od djece često očekuju previše ili čak i nemoguće. Radilo se o ocjenama u školi, vannastavnoj aktivnosti ili nekom sportu, uvijek žele vrhunsku izvedbu.

Također, nije rijetkost da takvi roditelji prenesu svoje emotivno stanje na dijete. Ako sami osjećaju strah ili anksioznost od djetetova uspjeha ili neuspjeha, to mogu prenijeti na dijete te time samo ugroziti njegovu izvedbu.

Izostaju bodrenje, ohrabrivanje i slično i sve se svodi samo na napeto iščekivanje rezultata. Naravno, sve manje od prvog mjesta stvara osjećaj razočaranja i potpunog neuspjeha.

Kakve su posljedice ponašanja preambicioznih roditelja?

Kod djece izazivaju stres i anksioznost

Kako djecu često upišu na previše toga te iz svega očekuju vrhunske rezultate, djeca počinju zanemarivati svoje primarne obaveze. Kako bi održali određeni nivo u školi, počinju osjećati jak pritisak od čega se nerijetko razviju osjećaji stresa i anksioznosti.

Djeca propuste dio odrastanja vezan uz igru i zabavu

Djeca čiji su rasporedi pretrpani svakakvim plaćenim aktivnostima propuštaju ono najvažnije – čari slobodne igre, istraživanja, pa i dosade. Smatra se da strukturiranim programom koji im ne dozvoljava “disanje” ona nemaju jednaku mogućnost kao mnogi vršnjaci iskusiti onaj drugi, opušteniji dio odrastanja.

Razvija se strah od riskiranja i nemogućnost donošenja odluka

Kada u djetinjstvu ne smiješ pogriješiti ili kada svaku pogrešku skupo platiš, onda se u starijoj dobi razvije strah od svih aktivnosti koje uključuju neku vrstu riskiranja. Djeca koja su odrastala s preambicioznim roditeljima žele igrati na sigurno jer imaju osjećaj da im uvijek netko “visi nad glavom” i n žele izgubiti riskirajući. to može dovesti do propuštanja mnogobrojnih prilika.

Isto tako javlja se i strah od donošenja odluka jer su sve odluke uvijek bile donesene za njih. A u trenutku kada ostanu sami i moraju izabrati, jako se boje da će pogriješiti i to im može stvoriti veliki stres.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.