Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

Terapijski vrt -mjesto u prirodi u cijelosti prilagođeno osobama s invaliditetom

Na više od pola hektara, Grad Zagreb dobio je prvi Terapijski vrt koji se nalazi u Sesvetama, na južnom dijelu kompleksa nekadašnje tvornice „Sljeme”.

Povišeni stolovi za uzgoj bilja, senzorički vrt i mirna odmorišta dio su novog Terapijskog vrta u Zagrebu

Cilj terapijskog vrta je socijalno uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu i jačanje njihovih motoričkih, senzoričkih i kognitivnih sposobnosti, a projekt kao takav pridonosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promicanju načela upravljanja uključujući i suradnju s civilnim društvom.

U sklopu terapijskog vrta oblikovane su tri zone: prostor integracije korisnika (sjenica, roštilj, drvena platforma/pozornica i kružne klupe), prostor terapijskog vrtlarenja i edukacija (povišeni stolovi za uzgoj bilja, hugelkultur gredica, spremišta za alat i špalir) te senzorički vrt i senzorička odmorišta (povišene i klasične gredice s biljem, refleksološka staza, mirna odmorišta i interaktivna skulptura).

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković kod otvorenja parka kazala je da je riječ o projektu realiziranom kroz EU projekt proGireg s ciljem obnove zapuštenih industrijskih područja – produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu obnovu. Uz Zagreb sudjeluju gradovi: Dortmund, Torino i Ningbo i  Zagreb.

Uređenje će omogućiti sudjelovanje u terapijskim aktivnostima koje se zasnivaju na blagotvornom učinku vrtova i vrtlarenja na tjelesno, psihičko, socijalno i duhovno zdravlje djeci i mladeži s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, ali i svim drugim članovima zajednice. Povišeni stolovi za uzgoj bilja, hugelkultur gredica, spremišta za alat i špalir) te senzorički vrt i senzorička odmorišta (povišene i klasične gredice s biljem, refleksološka staza, mirna odmorišta i interaktivna skulptura).
Radove na izvedbi terapijskog vrta provodio je Grad Zagreb i Zagrebački holding d.o.o. – podružnica Zrinjevac. Ukupan iznos od 8.500.000,00 kuna planiran je za provedbu aktivnosti EU projekta proGIreg.

Foto: Zagreb.hr

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.