Istaknute teme Odgoj

Francuska je zabranila rodno neutralni jezik u školama


Rodno netralan jezik poput učitelj/učiteljica, doktor/doktorica i tako redom uskoro će biti izbačen iz francuskih škola. Iako na prvu zvuči prilično nazadno, Francuzi takvu odluku pravdaju korisnom za školarce jer vjeruju da rodno neutralne riječi zbunjuju djecu koja tek uče jezik.

Odluku da se rodno neutralan jezik ne koristi u školama donio je ministar obrazovanja vodeći se interesom djece

Prema definiciji, rodna neutralnost u jeziku ima svrhu da se izbjegne odabir riječi koji se može tumačiti kao pristran, diskriminatoran ili ponižavajući prema jednom spolu. Također potpomaže smanjenju rodnih stereotipa i doprinosi postizanju rodne ravnopravnosti. Europski parlament još je 2008. donio višejezične smjernice o rodno neutralnom jeziku što su države Unije primjenjivale. No, da bi jezik bio spolno neutralan i u praksi, svaki jezik se prilagođavao na svoj način – negdje je to jednostavno, a negdje ne.

Upravo zbog toga Francuzi odustaju od rodne neutralnosti u jeziku u školama jer se pokazalo da takvo pisanje zbunjuje djecu. Uredbu je školama poslao njihov ministar obrazovanja uz jasno obrazloženje.

Istaknuo je naime da se zbog rodne neutralnosti riječi pišu s dvije točke što onda zbunjuje početnike. Kao primjer naveli su rečenicu: …grupa prijatelja, kojoj je nazočno pet žena i jedan muškarac… Tipično bi se pisalo “amis”, ali kada riječ postaje rodno neutralnom postaje “ami.e.s.”

-To je zato što tamo moramo dodati središnju točku kako bi riječ postala neutralna, a tu se bune djeca koja uče francuski jezik. Ministar obrazovanja rekao je da će to izazvati zabunu kod podučavanja djece stvara još jednu prepreku za djecu koja uče kako čitati i pisati.

Također su izjavili rodna neutralnost u jeziku stvara još više prepreka za djecu koja imaju poteškoće u učenju. Kad dodate točku usred riječi, to postaje još izazovnije. Iako je ovu uredbu poslalo ministarstvo obrazovanja, francuski sindikat učitelja poslao je vlastiti dopis pozivajući škole da je ignoriraju. Sindikat je rekao da je to sve “zaostalost” i poziva učitelje da vježbaju kako žele u svom podučavanju. Učitelji vjeruju da imaju slobodu podučavati jezik onako kako smatraju prikladnim i da bi to trebalo biti na istoj strani kao i napredovanje.

Foto:

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Copyright © 2015. Dječja posla internet portal. Izrada: ILINET.